СО предлага над 111 млн. лв. годишна план-сметка за дейностите по чистотата

518
СО предлага над 111 млн. лв. годишна план-сметка за дейностите по чистотата

Столичната община предлага на Столичния общински съвет общата годишна план-сметка за чистотата да бъде в размер на 111 041 353 лева, като от тях концесионерите по чистотата ще получат 67 717 551 лева - с 33 процента повече от парите за миналата година.

Годишната план-сметка беше внесена за разглеждане в комисията по опазване на околната среда към СОС. В предложения проект таксата "смет" за имотите на гражданите и жилищните имоти на предприятията остава 2 промила.

В годишната план-сметка е включен прогнозен бюджет за съхранение на наличните бали с отпадъци. Според документа, общинското дружество "Чистота Искър" има налични към 31 декември м. г. 269 001 бали, а частната фирма "Микс ПС" ООД съхранява 361 041 броя. За съхранението на всяка една от балите Столичната община ще плаща по 93 стотинки на ден, като сумата е предвидена до края на месец юни.

Общината предвижда след 30 юни да започне депонирането на наличните бали, сочи справката за необходимите средства за извозване и депониране на пакетираните битови отпадъци. Според документа, балите ще бъдат депонирани на разстояние 149.5 километра и на 154 километра, като общата сума за извозването им ще бъде 11 910 423 лева, а за депонирането им - 5 385 850 лева.

За тази година общината предвижда 15,4 млн. лева за зимно почистване на улиците, като в миналогодишния бюджет парите бяха малко над 7 млн. лева. Комисията по опазване на околната среда реши да отложи гледането на годишната план-сметка, докато не бъдат изяснени поотделно всички параметри по годишната задача за чистота.

На заседанието на комисията по финанси и бюджет днес бяха разгледани писмата от концесионерите по чистотата на столицата - "ДИТЦ", "Чистота София" и "Волф - 96". В тях се иска 20 процента увеличение на цената на дейностите по чистотата.

Мотив за исканото увеличение от страна на концесионера е годишната инфлация от 2004 г. досега, нарасналата месечна работна заплата с над 80 процента за същия период. Друг мотив е и увеличената цена на горивата.

Пред съветниците от комисията заместник-кметът по финанси Минко Герджиков посочи, че общината може да отчете като фактори единствено увеличението на работната заплата и това на горивата. Така истинската актуализация може да стане 5-6 процента, посочи Герджиков.

Според него, концесионерите по чистотата са се справили с годишната задача в рамките на посочения от тях период с парите, които са им плащани и дебат може да има единствено за последната година.

Общинските съветници решиха да поискат становище по писмата от финансовата и правната дирекция на Столичната община.

По-рано днес кметът на София Бойко Борисов отрече пред журналисти наличието на искане за увеличение на цените от страна на концесионера.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg