София бе домакин на българо-руска комисия за търговско-икономическо сътрудничество

439
София бе домакин на българо-руска комисия за търговско-икономическо сътрудничество

Състоянието и перспективите в двустранното сътрудничество в търговията, енергетиката, туризма, транспорта, строителството, селското стопанство, военно-техническото сътрудничество и др., са обсъдени на 11-та междуправителствена българо-руска комисия за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество. Домакин на срещата на 23-24 април бе София, предаде БТА.

Основно внимание е отделено на двустранната търговия и възможностите за увеличаване на износа на български стоки за руския пазар. През миналата година стокообменът ни с Русия нараства с 38 процента спрямо 2005 г. Той е 4142,8 млн. долара. Износът ни за руския пазар се е увеличил с 34,5 на сто - машини и оборудване, продукция от хранително-вкусовата промишленост, фармацевтиката, козметиката, тютюневи изделия и др. Вносът включва предимно енергоносители и суровини, машини, оборудване и транспортни средства.

Очаква се по време на Пловдивския технически панаир през септември т. г. да се проведе българо-руски бизнес форум, а през 2008 г. в Москва да се организира Българска национална търговско-промишлена изложба, посветена на 130-ата годишнина от Освобождението на България. Тя ще бъде организирана с подкрепата на търговско-промишлените палати на двете държави.

Близо 293 млн. долара са руските инвестиции у нас за периода 1992-2006 г., което нарежда страната на 16-о място в класацията на инвеститорите. През м. г. те са около 85 млн. долара.

Над 4600 са регистрираните фирми с руско участие. По този показател Русия се нарежда на 2-ро място след Турция. В Българската търговско-промишлена палата са регистрирани около 400 представителства на руски фирми.

През м. г. България е посетена от 215 828 руски туристи, което е с 23,12 на сто повече от 2005 г. На срещата са подписани програма за сътрудничество между Софийска и Московска област за 2007-2008 г., Меморандум за разбирателство и сътрудничество в областта на стандартизацията и оценяване на съответствието между Българския институт за стандартизация и Федералната агенция по техническо регулиране и метрология и Рамкова програма за сътрудничество между Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Федералната агенция по техническо регулиране и метрология.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...