София генерира между 800 и 1000 тона отпадъци на ден

486
София генерира между 800 и 1000 тона отпадъци на ден

София генерира между 800 и 1000 тона отпадъци на ден, между 1000-1500 тона дневно е количеството на извозваните бали, съобщи заместник-кметът по околна среда Мария Бояджийска, цитирана от БТА.

Столичната община няма да допусне, както и до момента не е допуснала, криза с отпадъците, посочи тя. Обмислят се варианти за конкурс за изграждането на инсталация за оползотворяването на метана от сметището в кв. "Суходол", каза още тя. Инсталацията ще струва около два милиона евро. Има проект за инсталация за третиране на инфилтрата, подготвя се засаждането на дървета в зелен пояс около сметището, за което са осигурени 120 000 лева, каза още Бояджийска.

Столичната община ще кандидатства пред фондовете на Министерството на земеделието и продоволствието и структурните европейски фондове за средства за рекултивация и ремедиация на замърсени и ерозирали терени. До момента са проучени общо 50 586 дка замърсени земи на територията на Столичната община. Общата площ на земеделските земи с установено замърсяване е 43 104 дка обработваеми и 7 482 дка пасища.

Вече е изпълнен и проект за залесяване с дървесни видове върху 216 дка ерозирали почви. Подготвят се предпроектни проучвания за залесяването на още 750 дка ерозирали земи.

Столичната община е проучила и установила наличието на унищожени и слабопродуктивни земеделски земи в нейното землище с обща площ 3 460 дка. На базата на тези проучвания се подготвя програма за подобряване на продуктивните качества на
земеделските земи, както и за изграждане на информационна система за земеделски производители с регистри за почвите, които са негодни за земеделско производство и за възстановените и годни почви.

Столичната община е собственик на 38 615 дка гори, възстановени по Закона за възстановяване на собствеността върху горите и земите. Седем нови зелени зони се поддържат в София, каза още Бояджийска. Шест милиона лева са парите, които са отделени за поддържане на зелена система, а един милион са средствата, които са за почистването и поддържането на междублоковите зелени пространства.

От тази година Столичната община се грижи и за зелените площи, разположени по входно-изходните магистрали на София и големите булеварди. Усилията на Столичната община са насочени освен към опазването на парковете и градините и към изграждането на нови поливни системи в тях. Предстои реконструкция на алейната мрежа
и пейките в парковете и в Борисовата градина, каза Бояджийска.

Нови алеи ще бъдат изградени в парка "Гео Милев", а в Южния парк ще се реконструира езерото, като се предвижда и изграждането на воден парк със система от водни съоръжения и каскади.

От "Уникредит банк" са проявили интерес към поддържането на градините в центъра на столицата, а клуб "Приятели на Докторската градина", в който участва и Американското посолство, изгражда поливна система на градината при Докторския паметник. Завършва се поливната система в парк "Оборище".

Трафикът, горивната база, престоят на автомобили заради задръстванията и строителните обекти са едни от основните фактори за концентрацията на прах и серни окиси в столицата, каза Бояджийска. Превишение на нормите има и от комбината в
"Кремиковци".

Според Мария Бояджийска бързите решения за по-чиста околна среда са в оптимизацията на трафика и газификацията или топлофицирането на жилищата.

Данните от системата за непрекъснат мониторинг на атмосферния въздух ще бъдат достъпни за софиянци с изнесено информационно табло, за което се обмисля къде да бъде поставено. Вариантите са или до Националната художествената галерия или на ъгъла на ул. "Г. С. Раковски" и ул. "Московска", каза Бояджийска.

Системата за непрекъснат мониторинг на въздуха ще се развива със създаването на допълнителни информационни табла и изграждането на нови пунктове съвместно с ИА "Околна среда". Фонов пункт на "Копитото" ще следи качеството на въздуха над София, съобщи заместник-кметът по околна среда.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg