София кандидат за европейска столица на културата

1277
София кандидат за европейска столица на културата

Утре, 21 декември в 14.00 ч., Столична община и Центърът за култура и дебат „Червената къща" ще стартират поредица от дискусии на тема : София -кандидат за европейска столица на културата 2019 г.

Един от най-важните документи за успеха на една кандидатура е изборът на основна тема на културната програма, с която се кандидатства. Тази тема ще бъде в основата за изработване на стратегическите насоки и развиване на необходимата документация. За това Столична община (Асоциация за развитите на София) в партньорство с Център за култура и дебат „Червената къща" започват серия от дискусии, които целят да очертаят силните страни на София, предизвикателствата и възможностите по отношение на съвременните културни политики и кандидатурата за европейска столица на културата.

Първата дискусия ще очертае силните страни на иновативните културни събития в София, както и ще систематизира основните проблеми и въпроси и ще даде възможните отговори. С какво София се отличава от другите големи градове в България по отношение на иновативност и устойчивост на културните събития? Как се създават нови публики в съвременния град? Кои са успешните практики за работа с деца, ученици отделни социални групи, които са изключени от културното потребление? Кои са институционалните предпоставки и възможните подходи към проблема за достигането и развиването на нови публики?, Как да привличаме чуждестранна публика? Дискусиите ще се водят от Цветелина Йосифова, Директор, Център за култура и дебат „Червената къща", и Светлана Ломева, Директор, Асоциация за развитите на София.,

С Решение 1622/2006/EО) България и Италия са определени за държави, които ще излъчат два града за титлата „Европейска столица на културата". През януари 2010 г. Столичния общински съвет гласува текстове, които издигат кандидатурата на София за столица на културата.

Официалният избор на градовете ще се осъществи от международна комисия, определена от националните и европейски институции през 2014г.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg