София остава без топла вода през лятото

778
София остава без топла вода през лятото

Потребителите на столичната топлофикация са заплашени да останат без топла вода от юли, ако дружеството не се разплати с „Булгаргаз”.

Изпълнителният директор на газовия гигант Димитър Гогов заяви, че подаването на синьо гориво ще спре заради натрупаната сметка от над 154 млн. лв. с дата 27 юни. Отоплителното дружество вече е получило предупредително писмо за последващите действия, на което все още не е отговорило.

Той уточни, че преди началото на отоплителния сезон размерът на задължението на столичната топлофикация е бил 74 млн. лв., а всичко останало е натрупано след 1 октомври. И предложи друга алтернатива за подгряване на водата на абонатите – мазут.

„Държим размерът да бъде върнат поне както е бил към 1 октомври веднага. „Булгаргаз” не може да бъде институцията, която да отговаря за несъбираемостта на вземанията на „Топлофикация София” от нейните клиенти.

„Булгаргаз” не може да си позволи отсрочка. Това са текущи задължения от датата на подписване на последното споразумение за разсрочване. Не е във възможностите на „Булгаргаз” това да го носи като тежест”, заяви Гогов, цитиран от bTV.

Той обясни, че, ако топлофикацията не осигури на "Булгаргаз" необходимия паричен поток, дружеството не би могло да се разплати с доставчиците си за купуването на природен газ.

По думите му загубите на компанията, която управлява, досега са 230 млн. лв., а за да се справи с тях, има нужда от свежите пари на своите длъжници. Сред тях се нареждат и топлофикациите в Плевен, Бургас и Враца, но засега те не попадат в графата „изключени”, тъй като дълговете им са в пъти по- малки - в порядъка на 6-7 млн. лв.

Гогов даде пример, който сработил в събирането на задължения. След като подаването на газ в бургаската топлофикация е било спряно, с ръководството на дружеството е бил изготвен график за разплащане на дължимите суми, който засега се спазва.

Газовото дружество алармира за още един фактор, който заплашва изпадането му в сериозни финансови затруднения – решението на ДКЕВР да увеличи цената на прирдония газ само с около 5% за сметка на поисканите 16% от 1 юли.

„При цената, която ДКЕВР предвижда за природния газ от 1 юли, "Булгаргаз" ще има негативен финансов резултат, но запълването с газ на хранилището зависи и от паричните потоци към дружеството - тоест от изплащането на задълженията от страна на топлофикациите”, уточни Гогов.

Няколко часа по-късно от пресцентъра на „Топлофикация София” обявиха, че няма да допуснат спирането на топлата вода в столицата и продължават да покриват регулярно задълженията си към „Булгаргаз”.

От дружеството обясняват, че дълговете се натрупват заради „спецификата на паричния поток и рекордно високата цена на газа”.

В тази връзка компанията съобщава, че не е в състояние да кредитира своите клиенти и се обръща към тях за своевременно заплащане на дължимите суми за консумирана енергия. Дълговете на клиентите възлизат на 274 млн. лв.
 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg