София произвежда по 1000 тона боклук само за ден

1578
София произвежда по 1000 тона боклук само за ден

Софиянци произвеждат около 1000-1100 тона битови отпадъци само за един ден. Това каза Тодор Додов, производствен директор на "Екобулсорт" - част от "Екобулпак".

Качеството на разделно събрания отпадък не се различава съществено от битовия отпадък. "Това се случва поради недобросъвестност на гражданите, много често не се гледа цвета на най-близката кофа, изхвърля се там, без да се спазват правилата за разделното събиране", обясни специалистът.

Додов показа как в завода на компанията в кв. Филиповци в контейнерите за разделно събиране попадат и всякакви други битови отпадъци. Качеството на събрания отпадък всъщност е различно в зависимост от районите на събиране. Разделното събиране не постига добри резултати в Централната градска част. Отпадък с най-високо качество се събира от индивидуалните кофи. За пример Додов дава района на Банкя, където всяко домакинство разполага с контейнер, който външни хора не могат да го използват. "В Банкя материалът е по-качествен", добави той.

Има случаи на откраднати от граждани контейнери.

Основно те се използват за съхранение на фураж и зимнина. Това се случва най-често в малките населени места. Редовно гражданите изхвърлят и стари техника - мобилни телефони, домакински уреди, компютри и кабели.

Само за 24 часа в завода пристигат около 500 тона отпадъци - половината от битовия отпадък на София. В завода се сортират още между 17 и 20 тона хартия на ден, както и около 2 тона метали - основно желязо и алуминий. Около 1-1.5 тона са отпадъците, попадащи в графа "Други" като дървени отпадъци, автомобилни гуми, излязло от употреба електрическо и електронно оборудване и др.

Само за 24 часа се сортират между 50 и 100 тона отпадъци, които се изгарят и служат за енергийно оползотворяване. До 20 тона дневно са пластмасите, които се сортират. 7 тона стъкло на ден се отделят на сепариращата инсталация.

Другата инсталация за преработка на опаковъчно стъкло осигурява 99.9% чистота на крайния продукт и спестява около 30-40 % електроенергия на производителите на стъкло. Тя има капацитет 5 тона на час. И двете площадки - база "Филиповци" и база "Требич" работят на непрекъснат режим с персонал от 323-ма служители. Средномесечно дейността по сепариране на отпадъците намалява най-малко два пъти и половина обема на отпадъка, който отива на депо "Суходол".

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас