София произвежда по 1000 тона боклук само за ден

1642
София произвежда по 1000 тона боклук само за ден

Софиянци произвеждат около 1000-1100 тона битови отпадъци само за един ден. Това каза Тодор Додов, производствен директор на "Екобулсорт" - част от "Екобулпак".

Качеството на разделно събрания отпадък не се различава съществено от битовия отпадък. "Това се случва поради недобросъвестност на гражданите, много често не се гледа цвета на най-близката кофа, изхвърля се там, без да се спазват правилата за разделното събиране", обясни специалистът.

Додов показа как в завода на компанията в кв. Филиповци в контейнерите за разделно събиране попадат и всякакви други битови отпадъци. Качеството на събрания отпадък всъщност е различно в зависимост от районите на събиране. Разделното събиране не постига добри резултати в Централната градска част. Отпадък с най-високо качество се събира от индивидуалните кофи. За пример Додов дава района на Банкя, където всяко домакинство разполага с контейнер, който външни хора не могат да го използват. "В Банкя материалът е по-качествен", добави той.


Има случаи на откраднати от граждани контейнери.

Основно те се използват за съхранение на фураж и зимнина. Това се случва най-често в малките населени места. Редовно гражданите изхвърлят и стари техника - мобилни телефони, домакински уреди, компютри и кабели.

Само за 24 часа в завода пристигат около 500 тона отпадъци - половината от битовия отпадък на София. В завода се сортират още между 17 и 20 тона хартия на ден, както и около 2 тона метали - основно желязо и алуминий. Около 1-1.5 тона са отпадъците, попадащи в графа "Други" като дървени отпадъци, автомобилни гуми, излязло от употреба електрическо и електронно оборудване и др.

Само за 24 часа се сортират между 50 и 100 тона отпадъци, които се изгарят и служат за енергийно оползотворяване. До 20 тона дневно са пластмасите, които се сортират. 7 тона стъкло на ден се отделят на сепариращата инсталация.

Другата инсталация за преработка на опаковъчно стъкло осигурява 99.9% чистота на крайния продукт и спестява около 30-40 % електроенергия на производителите на стъкло. Тя има капацитет 5 тона на час. И двете площадки - база "Филиповци" и база "Требич" работят на непрекъснат режим с персонал от 323-ма служители. Средномесечно дейността по сепариране на отпадъците намалява най-малко два пъти и половина обема на отпадъка, който отива на депо "Суходол".

Източник: БГНЕС

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg