София след взрива*

840
София след взрива*

От 6:30 часа тази сутрин над София започнаха да се чуват силни гърмежи. Първите експлозии бяха най-мощни. Те бяха чути в целия град. Взривовете са станали в действащ склад за боеприпаси в района на Челопечене. Засега няма данни за пострадали. На мястото е избухнал пожар, а целият район около експлозиите е блокиран.

Председателят на вътрешната комисия към Народното събрание Минчо Спасов потвърди, че инцидентът е станал в складове на министерството на отбраната.В момента на експлозиите в него не е имало военни, защото тежкият инцидент е станал извън работно време, а охраната е успяла да избяга.

Началникът на Генералния щаб на Българската армия генерал Златан Стойков пък съобщи, че населението на Челопечене ще бъде евакуирано.в 7.50 ч. по молба на Национална служба „Пожарна безопасност и защита на населението” са изключени изводите за с.Челопечене и частично е прекъснато електрозахранването на селата в близост до инцидента – Яна, Кремиковци и Ботунец.

Голям облак се вдигна над източната част на София, но след известно време се разсея. Взривовете изпочупиха стъкла в кв. Хаджи Димитър, а във въздуха известно време се е носела миризма на барут.

В целия град се почувства миризма на барут. По данни на Гражданска защита има установени повишени концентрации на въглероден диоксид над София, както и леко завишение на азотните съединения във въздуха .По данни на Агенцията за ядрено регулиране ЯР няма източници на радиоактивно и йонизиращо лъчение и радиационния фон в района е в нормални граници.

На място се намират екипи на Гражданската защита, пожарната, полиция, министерство на отбраната, президентът Георги Първанов също посети мястото на инцидента. В същото време от правителствената пресслужба бе съобщено, че в 9 ч. министър-председателят свиква по-рано редовното заседание на кабинета по повод взрива в Челепочене.

"Инцидентът в района на Челопечене все още не е приключил". Това съобщи в началото на заседанието на Народното събрание министърът на вътрешните работи Михаил Миков, преди извънредното заседание на правителството. "Няма данни за ранени и загинали, нанесени са големи материални щети. На мястото на инцидента са 11 специализирани противопожарни автомобила и над 20 полицейски коли, съобщи министърът".

 Той потвърди, че е осигурена охрана на домовете на хората, които са евакуирани. . В склада е имало стрелково оръжие, заряди без взривател, противотанкови гранати, разясни Михаил Миков.

Министерството на отбраната излезе с официално съобщение в 8:12 ч., в което се казва:"Министърът на отбраната Николай Цонев и началникът на Генералния щаб на Българската армия генерал Златан Стойков са на територията на под. 18 250 в Челопеч, Софийско.

Днес, 3 юли, сутринта, избухват четири склада от „Разснарядителна база”( утилизация на боеприпаси). Охраната на обекта е изведена веднага и районът е отцепен. В складовете са съхранявани патрони с изтекъл срок на годност и класически артилерийски снаряди. Няма опасност от обгазяване с бойни отровни вещества. До този момент няма информация за пострадали. На мястото са изпратени медицински екипи и екипи на противопожарна защита. Води се разследване за причините довели до инцидента".

Ген.Никола Колев каза пред БТВ , че боеприпасите , които са се възпламенили са около 20 т.

В 6:50 ч. тази сутрин е затворено летището в София, съобщи директорът му Пламен Станчев по бТВ тази сутрин. Засега забраната за полети заради взривната вълна е до 14:30 ч. Ръководството на Аерогара – София е отменило и зареждането на самолети. На място пристигна министърът на транспорта. Всички пътници се пренасочват към зала Пристигащи на терминал 2 с оглед тяхната безопастност. Полетите ще бъдат пренасочвани към летището в Пловидив.

"Има поражения на летището, счупени стъкла на терминал 2 и в сградата на отряд 28", съобщи транспортният министър Петър Мутафчиев, но уточни, че инфраструктурата не е засегната. На летището по думите му е паднал снаряд или отломък от снаряд на пътека "Квебек" - далеч в северната част на летището. В момента тази пътека не се използвала. Специализиран отряд обезврежда снаряда.Взривовете ще продължат поне още 24 часа. В складовете има 20 тона тротил, което значи, че ще засегне около район около 7-8 км и взривът ще бъде огромен каза за Дарик радио главният секретар на МВР Павлин Димитров.

Той каза още, че започва спешна евакуация, за да може да бъде опразнен периметърът от тези 8 км. Главният секретар е потвърдил, че служителите от частната охранителна фирма, които са охранявали складовете са успели да напуснат мястото и не са пострадали.

Разследването ще е много трудно заради взривната вълна, обясни Василев. В складовете ще може да се влезе 24 часа след последния взрив. Василев, който е бил заедно с президента на мястото на инцидента.

Във връзка с взривовете в складове за боеприпаси в кв. Челопечене, „Софийска вода” АД съобщава, че няма засегнати съоръжения на дружеството и няма опасност за водоснабдяването на столицата. Всички съоръжения работят в нормален режим.


*Актуализирано към 10.00 ч.

Източник:БГНЕС, Дарик радио, bтв, Гражданска защита, Министерство на отбраната, Министерство на извънредните ситуации, БТА Снимки: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg