София става един от най-умните градове в света?

12066
София става един от най-умните градове в света?

© Pixabay

София вече разполага с мрежа от ново поколение, която може да превърне столицата на България в един от най-иновативните градове в света.

Това е възможно благодарение на технологията LoRa – система за изграждане на безжични комуникационни мрежи от нов тип, които позволяват свързването на всякакъв тип устройства и обекти, осигурявайки им възможност да обменят данни помежду си без необходимост от СИМ карти.

Тази технология вече е у нас, като в София мрежата е изградена от мобилния оператор VIVACOM, в технологично партньорство с Nokia.

„Технологията LoRa присъства вече в над 100 страни и 350 градове по света. София вече е един от тези градове“, каза Радослав Златков, главен технически директор на VIVACOM, по време на представянето на мрежата на специално събитие, проведено днес в столицата.

Мрежата LoRa разполага с покритие от 99.7% от територията на София на открито и приблизително 93% на закрито, уточни Златков.

Какво точно е LoRa и как може технологията да превърне София в умен град?

LoRa (Long Range) е технология, използваща радиочестотен спектър в под-гигахерцовия диапазон (863 - 870 MHz за страните от Европейския съюз) за комуникация с ниска мощност между много на брой устройства - сензори и базови станции, които са разположени върху обширна територия. Технологията покрива изискванията по отношение на Интернет на Нещата (Internet of Things) – предлага сигурна двупосочна комуникация, мобилност и услуги, свързани с локализация. И всичко това с изключително нисък разход на енергия – LoRa позволява батерията на всяко едно от устройствата, комуникиращи си в мрежа, изградена по тази технология, да бъде експлоатирана до 10 години.

Така с други думи, технологията LoRa позволява дългосрочното свързване на редица устройства по начин, по който те да обменят информация, с цел по-ефективно управление на дадени процеси. Например, управлението на град.

„Умен град е този, който знае какво се случва в него. Град, който се променя така, че да направи живота на гражданите по-лесен“, посочи главният изпълнителен директор на VIVACOM Атанас Добрев по време на събитието.

Той даде няколко примера как LoRa може да подобри жовота в градовете. Технологията има редица приложения, свързани със следенето и автоматизирането на дадени процеси. Примерите, които изреди експертът, включват система за умен паркинг, мониторинг на чистотата на въздуха, измерване нивото на водата в язовири и реки, дистанционно отчитане на битови сметки, автоматизирано управление на уличното осветление, управление на система от обществени велосипеди, мониторинг на сметосъбирането.

Всичко това може да стане възможно чрез поставяне на сензори и датчици, свързани помежду си благодарение на технологията LoRa.

Така например, сензорът на контейнера за смет ще индикира кога е пълен, дали се мести или дали гори в пламъци. Сензор за общественото осветление може да регулира пускането на светлина от уличната лампа, само когато засече движение в обсега й или може да показва къде и кога не работят крушките.

Добрев посочи и съществуващи системи, които в момента функционират на база стотици хиляди устройства, свързани помежду си. Такива са дистанционната връзка на касовите апарати с Националната агенция за приходите и нововъведените телефонни системи в асансьорите.

За да се превърне София в умен и иновативен град, няма да бъдат достатъчни усилията единствено от страна на частния бизнес, коъто инвестира в изграждане на технологии. За това ще трябва и воля от страна на общината, която трябва да припознае възможност за по-ефективно и умно управление на града, стана ясно по време на събитието. Така например тези проекти биха могли да се осъществят чрез публично-частно партньорство.

„Един град е толкова умен, колкото са умни гражданите му.“, посочи по време на събитието Марк Жадул, вицепрезидент и директор Глобална маркетингова стратегия на Nokia. По думите му, всички процеси вървят ръка за ръка с инвестиции в образование и иновации.

Според него, град с град не си приличат, което означава, че всяко населено място трябва да развива стратегия, съобразена с местните дадености и потребности. Според него, София не трябва да копира другите умни градове по света, тъй като столицата има своите предимства, като богата история и една от най-бързите интернет връзки в света.  

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg