София в цифри

912
София в цифри

1.26 млн. жители на 1 311 кв. км – това е столицата на страната ни София. Според официалната статистика. Според неофициалната – над два милиона обитатели и непрекъснато увеличаваща се площ.

Това е и градът на контрастите – успоредно се движат каруца и Porsche, банкер в костюм за хиляда лева и бос просяк, една до друга стоят стогодишна сграда и модерна архитектурна приумица.

Всеки ден през София преминават около 200 хиляди човека, а на територията й пребивава около 20% от населението на страната. Според последните данни от 2000 г. на квадратен километър са разположени около 909 души.

Най-многолюдният квартал е „Люлин“ - обитателите му са 120 117 жители. В „Младост“ живеят 110 877. Иначе София е разделена на 24 района, а в състава й влизат 38 населени места, от които четири града - София, Банкя, Бухово и Нови Искър, както и 34 села.

По всекидневно задръстената транспортна мрежа се движат 95 автобусни, 17 трамвайни и 10 тролейбусни линии, както и единственото метро в България. За множеството пътни инциденти в столицата успешно спомагат 49 маршрутни линии и над 15 хиляди таксита, сочат данни от миналата година.

На територията на града работят 8 гари и се пресичат три транспортни коридора — 4, 8 и 10. Към София водят пет планински прохода — Искърски, Владайски, Драгомански, Петрохански и Ботевградски.

Големите предприятия на територията на столицата са около 800. Около 50% от БВП на България се пада на София. Работещите в града получават месечно средно 500 лева.

Всекидневно най-големият град в България и 14-и по големина в Европейския съюз приема хиляди туристи. Повече от 30 хиляди са и студентите, които посещават най-големите учебни заведения в страната.

Българската столица е една от най-древните в Европа. Тя е носила три имена – Сердика, Средец и София. Заради последното за официален празник на населеното място е обявен 17 септември.

*Данни: Столична община, НСИ, Wikipedia

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg