Италиански вина и сирена, филми, модни облекла, мебели и музиканти ще бъдат представени на Петия италиански фестивал от 23 май до 9 юни в София. Той се организира от Института за външна търговия (ИЧЕ), съобщи неговият директор Фабрицио Камастра. На представянето на програмата присъства и новият посланик на страната Стефано Бенацо.

България става все по-интересен партньор за Италия, заяви Фабрицио Камастра, цитиран от БГНЕС. За последната година вносът на италиански хранителни стоки в България се е увеличил с 30%. Нарастват и директните инвестиции, миналата седмица беше открита първата ВЕЦ – в Своге, строена от италиански фирми.

Директорът на ИЧЕ заяви, че е срещнал трудности при организирането на фестивала, тъй като той обикновено се провежда в страни, които не членуват в ЕС. Надявам се нашите партньори да видят и тази година каква е ползата от него и да продължат да го подпомагат финансово, каза Камастра.

Фестивалът ще бъде открит с празника на биологичната ягода в Берковица. В Монтанско компанията Ригони ди Азиаго отглежда ягоди по правилата на биологичното земеделие. Професионални дегустации на каф, зехтин, вина, месни деликатеси ще бъдат представени, освен в София, също така в Пловдив, Бургас и Варна. Кулминация на винотестването ще бъде на 9 юни в Гранд хотел София.

Организират се и два курса, свързани с хранителни продукти – единият е за майстор-готвачи, вторият – обучение в областта на износа на хранителни продукти. На 28 май ще има гала вечеря на майстор-готвачите от област Емилия Романя.