Софийска вода инвестира 240 млн. лв. в следващите пет години

320
Софийска вода инвестира 240 млн. лв. в следващите пет години

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) одобри бизнес плана на “Софийска вода” АД за периода 2009 г. – 2013 г. В него се планира да бъдат направени инвестиции в общ размер от над 240 млн. лв. Финансовата схема предвижда през всяка от първите две години да се вложат по 53 млн. лв., а през останалите три години по около 45 млн. лв., посочват от правителствената информационна служба

Средствата ще бъдат насочени основно за подобрение качеството на предоставяните В и К услуги и намаление на загубите на вода. По искане на Столична община се поставя акцент върху разширението на канализационните мрежи на дружеството и подобряване пречистването на отпадните води в столицата.

Интергрираният проект за управление на водния сектор на София е на обща стойност 58.5 милиона евро и за него още през месец май вицепремиерът Меглена Плугчиева беше предупредена от Европейската комисия, че е високо рисков, тъй като не се реализира в график. По тази причина проектът е под постоянното наблюдение на вицепремиера Меглена Плугчиева и всяка стъпка по изпълнението му се координира и контролира от екипа й.

Европейската комисия постави три условия, за да се финансира проектът с европейски средства. С одобрението на петгодишния инвестиционен план на Софийска вода едно от тях вече е изпълнено. Останалите две условия, към които сега са насочени усилията предвиждат – проверка от ЕК дали договорените условия в концесията са справедливи и ратифициране на договор за заем от Европейската инвестиционна банка, придружен от финансов план за обслужването му от Софийска вода. Оценката на всички тези документи ще бъде извършена от експерти на ЕК до началото на декември тази година.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg