"Софийска вода" състави 148 протокола за незаконно свързване към ВиК мрежата

1200
За последните 3 месеца екипите на „Софийска вода” са съставили 148 протокола за незаконни свързвания към водопроводната мрежа за около 100 500 кубически метра вода, които възлизат на над 104 000 лв.

За миналата година съставените протоколи са 395 за около 427 000 кубически метра вода, чиято стойност е над 430 000 лв., информират от дружеството.

Незаконна връзка е водопроводно отклонение, неправомерно изградено и присъединено към публичната ВиК система. В „Софийска вода” работи екип, чиято задача е да открива незаконна употреба на вода и да санкционира нарушителите.

При установяване на такива свързвания, те се прекъсват, а разходът на вода се изчислява съгласно нормативната уредба - по пропусквателната способност на водопроводната инсталация непосредствено преди водомера при 6 часа потребление в денонощието и изтичане на водата със скорост 1 метър в секунда.

Най-сериозните нарушения се правят от големите консуматори като автомивки, бензиностанции и новостроящи се сгради. Незаконните включвания към мрежата ощетяват жителите на София и околните райони, тъй като често влияят на качеството на водоснабдителната услуга и на питейните качества на водата.

Най-често потребителите в околните райони имат проблеми с налягането или дори има периоди, в които изобщо нямат вода.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg