Сорос: По-добри жизнени условия ще решат ромския проблем

1065
Сорос: По-добри жизнени условия ще решат ромския проблем

Докато има стремеж за изнасяне на проблема с ромите в друга държава, както правят Румъния и България, или докато Никола Саркози заявява, че няма друг начин освен отпращането на тези хора у дома, няма да бъде решено нищо. Ромският проблем може да разрешен само с политика, чиято сърцевина е подобряването на техните жизнени условия, заявява финансистът Джордж Сорос.

"Милиардер защитава правата на ромите". Под това заглавие швейцарският вестник "Тан" помества интервю с американския финансист и милиардер от еврейско-унгарски произход Джордж Сорос, който от 1984 г. се е ангажирал "с подобряването на съдбата на ромите в Европа, за да излъчи този етнос свой елит".

В предговора си вестникът припомня, че фондацията на Сорос "Отворено общество" е изразходвала 150 милиона долара за образование, здравни грижи, достъп до работни места и до жилища на ромите и в борбата срещу дискриминацията спрямо тях.

На въпрос какво мисли за действията на френското правителство срещу ромите, милиардерът окачествява политиката на президента Никола Саркози като противоречива, но признава, че всъщност цяла Европа пренебрегва отдавна този етнос. "В атмосфера на пълно безразличие ромите живеят – предимно в Източна Европа - в ужасяващи условия, които са оскърбителни според европейските стандарти.

По отношение конкретно към ромската общност Саркози наруши европейските норми и правила. Ролята на държавата е да арестува в индивидуален порядък нарушителите на закона и да ги съди. Но да клеймиш една етническа група, да я представяш като общност, която е заплаха за обществото, това е в разрез със зачитането на човешките права", подчертава американският финансист. Той изразява задоволство, че е било отменено окръжното, с което френските власти се заеха да разтурват конкретно ромските катуни. "Но важното е начинът, по който се третира този въпрос.

Докато има стремеж за изнасяне на проблема в друга държава, както правят Румъния и България, или докато Никола Саркози заявява, че няма друг начин освен отпращането на тези хора у дома, няма да бъде решено нищо. Ромският проблем може да разрешен само с политика, чиято сърцевина е подобряването на техните жизнени условия. Ако иска да изкупи вината си, френският президент трябва да се ангажира с политика за подобряване на ситуацията на ромите – както в Източна Европа, така и във Франция", заявява Сорос.

На въпроса какво е постигнал през тези 25 години за ромите в Европа той посочва, че в Испания и Унгария вече се вземат мерки за интеграцията им. Но други са се дискредитирали като, например, словашкото правителство, което проповядва стерилизирането на жените ромки. "Но каквато и да е политиката на държавите, тя се прилага в атмосфера, в която популярните стереотипи са негативни в различна степен", добавя финансистът.

Източник/БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

666
# 0
13:09 | 22 September 2010
И как да бъдат създадени по-добрите жизнени условия,мошенико международен?Като им изхвърляме боклука в кофите,а те да пият бира през това време?Или да ги къпем и да им мием зъбите,дакото те правят нови циганета?Или да им обясним,че конят не може да се качва по етажите,а дограмата и паркета не служат за отопление чрез подпалване?Мошенико,от такива като тебе в България сме на това положение !От тебе,от отвореното ти общество и пр.платени от тебе мошеници-безродници!И предложение-нали си много богат-що не вземеш да им построиш един град и да отидеш да живееш и ти в него!Интересно би било колко време ще издържиш,мошеник гаден!!??
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg