СОС и МТСП работят заедно за подобряване грижите за децата в домовете

974
СОС и МТСП работят заедно за подобряване грижите за децата в домовете

МТСП и Общинският съвет в София ще работят заедно за подобряване грижите за децата в специализирани институции, стана ясно на днешна среща в МТСП с участието на министъра на труда и социалната политика Емилия Масларова, заместник-министър Иванка Христова, заместник-председателя на АСП Силвия Цанова и общинските съветници Иван Нейков, Малина Едрева, Валя Чилова и Орлин Алексиев.

Двете страни се договориха да бъде сформирана Работна група на експертно ниво с представители на двете институции, която да изработи модел на двустранно партньорство в областта на грижите за деца в социални домове.

Участниците в срещата обсъдиха въпроси, свързани с децентрализацията на специализираните институции, квалификацията на кадри, единните стандарти за издръжка на домовете и необходимостта от партньорството между различните институции за повишаване грижите за децата в социални домове. Двете страни изразиха общо мнение, че на територията на град София има дефицит на алтернативни социални услуги, въпреки високата потребност от тях. Според анализ на Агенцията за социално подпомагане има разкрити само 8 социални услуги за деца и 19 специализирани институции, информират от МТСП.

По време на срещата министър Масларова представи приоритетите в политиката на МТСП по деинституционализация на грижите за деца, въвеждането на единни стандарти за издръжка в специализираните институции и спешна промяна на законодателството в тази област. За 2008 г. правителството е увеличило със 72% финансирането за всички социални услуги, делегирани държавни дейности в страната от 83 млн. за 2007 г. на близо 144 млн. лева, каза министърът на труда и социалната политика. От тези средства бюджетът, отпуснат за Община София, е близо 13 млн. лева.

Според последна проверка на Инспектората на Агенцията за социално подпомагане в 5 специализирани институции за деца, лишени от родителски грижи в София са настанени 192 деца при общ капацитет на домовете от 258 места. През 2007 г. 18 деца на територията на община София са реинтегрирани в семействата си, 2 деца са осиновени. За първите три месеца на тази година са реинтегрирани 4 деца, а 2 са осиновени.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg