СОС преразглежда новата тарифна политика в столичния градски транспорт

868
СОС преразглежда новата тарифна политика в столичния градски транспорт

© Pexels

Предлагам да върнем месечната карта за една линия за наземен транспорт, месечната карта за метро и двете месечни карти от 9 лв. за наземен транспорт, както и картата за метро за учениците.

Това каза на брифинг председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев, преди началото на първото заседание на съвета за 2023 г., предаде БТА.
 
Георгиев определи като напълно справедливи исканията на 36 000 граждани и допълни, че като юрист няма да позволи ограничаване на правото на избор на гражданите с какви карти да пътуват. 
 
Председателят на СОС покани комитета от общински съветници, които са автори на тарифната политика, включително на идеята за отпадане на картата за една линия, на заседание, за да преразгледат своето решение. "Предлагам да върнем картата за една линия", заяви Георгиев. Според него е очевидно, че за част от гражданите, които ползват тези превозни документи, решението е създало затруднения.
 
БТА припомня, че новата тарифна политика за превозните документи в градския транспорт бе приета с решение на СОС през лятото на миналата година. Тя влезе в сила от 1 януари тази година и трябваше да бъде широко разяснена на гражданите от Центъра за градска мобилност. 
 
Председателят на СОС Георги Георгиев преди дни "даде жълт картон" на ръководството на ЦГМ за слабата разяснителна кампания и предупреди, че при още един „гаф“ ще им покаже „червен картон“. 
 
С новата тарифна политика се въведоха електронните билети за време „30+” и „60+“, както и карти за пътуване с намаление на майки с деца и студенти. Премахнат бе хартиеният билет. 
 
Голяма критика сред ползвателите на градския транспорт понесе премахването на месечната карта за една линия, както и задължителното валидиране при качване в превозното средство. 

Борис Бонев: Нямаше общински съветник, който да гласува "против" новата тарифна политика

Нямаше общински съветник, който да гласува "против" новата тарифна политика в столичния градски транспорт, заяви независимият общински съветник Борис Бонев в коментар по темата във Facebook.
 


"За" гласуваха представители на всички политически групи в общинския съвет, пише Бонев. "Въпреки, че при приемането ѝ бяха взети множество експертни мнения предвид, очевидно е че една от мерките предизвика големи полемики - отпадането на картата за една линия", коментира той. Поради тази причина това решение ще се преразгледа и картата за една линия ще се върне, посочва още Бонев във Facebook.

Той изтъква че не е предлагал картата за една линия да отпадне. "Подкрепих общия доклад за въвеждане на новите билети и карти, само защото в него бяха включени четири изключително важни наши цели, за които се борим от години и успяхме да ги постигнем." Бонев пояснява, че става въпрос за годишните карти за ученици и студенти на цената на 10 месечни; младежките карти за всички на възраст до 25 години включително, за подкрепа на младите в началото на техния житейски и професионален път; билетите за време, които позволяват безплатно и неограничено прекачване в рамките на определено време; както и цената на годишната карта да се запази 365 лв., като с това тя остане най-евтината алтернатива.

Отпадането на картата за една линия предизвика изключително много полемика в обществото, каза пред журналисти в Столичния общински съвет Борис Бонев, цитиран от БТА. След като това е казусът, въпреки че ще се отрази негативно на цялостното функциониране на системата, връщането на месечната карта за една линия е правилното решение, допълни той.

Бонев поясни, че приетата нова тарифна политика е сметната с отпадането на тази карта от гледна точка на финансов ресурс и от гледна точка пътниците към кои други превозни документи ще се ориентират. "Понякога човек трябва да признава грешките си и да каже, че очевидно не винаги експертните мнения са тези, които ще се приемат от обществото", заяви Бонев. По думите му няма причина едномесечната карта за една линия да не бъде върната на този етап. Бонев обаче обърна внимание, че превозните документи в страната са значително по-скъпи от тези в София, особено що се отнася до месечните и годишните карти.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg