Социалните партньори обсъдиха актуализираната програма на правителството

363
Социалните партньори обсъдиха актуализираната програма на правителството

Под председателството на вицепремиера Емел Етем Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъди Актуализираната управленска програма на правителството. За нас са много важни бележките на социалните партньори – работодатели и синдикати, преди разглеждането й на заседание на Министерския съвет, подчерта вицепремиерът.

Целта на Актуализираната управленска програма е до края на 2013 г. България да има силна и конкурентоспособна икономика и устойчив икономически растеж, със стабилни и високи доходи на населението, модерна инфраструктура, високо качество на здравните, социалните и образователните услуги, инвестиции в наука и технологии и квалифицирана работна сила. Това е записано в документа, който бе обсъден на разширено работно заседание на Политическият съвет на управляващата коалиция, Министерският съвет, ръководствата на БСП, НДСВ и ДПС, представителите на мнозинството в ръководството на Народното събрание и на парламентарните комисии на 9-10 февруари тази година в Хисар.

Актуализирането на управленската програма се налага от факта, че повечето от заложените досега цели – членството в ЕС, финансова стабилност, намаляване на безработицата, са постигнати и е време да се набележат нови приоритети, чиято реализация да доведе до повишаване качеството на живот и благосъстоянието на гражданите.

Приоритетите на правителството са насочени в 4 направления: повишаване на доходите и качеството на живот; подобряване на бизнесклимата; образование и обучение за изграждане на икономика на знанието и повишаване качеството на здравните услуги и тяхната ефективност.

Социалните партньори подкрепят мерките на правителството за ограничаване на „сивата икономика” и предлагат те да бъдат още по-радикални. Препоръките на БСК за ограничаване на „сивия сектор” са свързани с въвеждане на задължителна регистрация по ЗДДС за всички стопански субекти независимо от техния оборот; изграждане на GPRS-система за безжична връзка на всички касови апарати с администрацията по приходите и т. н.

Дискусиите по проекта на Актуализираната програма ще продължат до края на следващата седмица и в отрасловите съвети за тристранно сътрудничество, допълниха от правителствената информационна служба.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg