S&P потвърди дългосрочен BBB+ и краткосрочен A-2 рейтинг за България

541
S&P потвърди дългосрочен BBB+ и краткосрочен A-2 рейтинг за България

Standard & Poor's потвърди дългосрочен кредитен рейтинг ВВВ+ и краткосрочен А-2 за България, съобщава Thomson Financial. Оценките са с оглед на присъединяването на страната ни към ЕС, на стабилната фискална политика, на бързо намаляващия брутен дълг на страната, сравнително стабилния баланс и добрите перспективи за ръст на икономиката в средносрочен план.

Сред негативните фактори за страната от S&P изтъкват големият дефицит по текущата сметка и инфлационният натиск, които, според агенцията, са знак за прегряване на икономиката.

S&P прогнозира, че високият дефицит по текущата сметка на България ще намалее леко през 2008 г. поради спад в инвестициите и потреблението, които, от своя страна, ще бъдат следствие на по-слаби чуждестранни инвестиции и забавяне на темпа на кредитирането. Въпреки това преките чуждестранни инвестиции ще продължат да покриват над 75% от дефицита по текущата сметка.

От агенцията също така очакват България да продължи ангажимента си по Валутния борд, особено при опасенията за инфлация и външния дисбаланс. Бюджетният излишък за 2008 г. се очаква да надхвърли 3% от БВП. Това ще спомогне за намаление на брутния дълг на страната до около 14% от БВП до края на годината.

Според агенцията от първостепенно значение за страната в момента е да продължи със структурните реформи, за да увеличи потенциалът за растеж, да подсили икономическата стабилност и да остане атрактивна дестинация за чужди инвеститори.

Стабилният рейтинг е отражение на добрата фискална политика, водена от правителството, въпреки знаците за прегряване на икономиката, изтъкват още от S&P.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg