S&P повиши перспективата по кредитния рейтинг на София

527
S&P повиши перспективата по кредитния рейтинг на София

© Pixabay

Международната рейтингова агенция S&P Global Ratings ревизира нагоре перспективата по кредитния рейтинг на София от „стабилна“ на „положителна“. От агенцията също така потвърдиха дългосрочния кредитен рейтинг на българската столица на 'BBB-' .

Перспектива

Рейтингът на София е ограничен от кредитния рейтинг на България (BBB- с положителна перспектива), съобщават от рейтинговата агенция. Предприемането на действия спрямо рейтинга на България вероятно ще бъде последвано и от сходно действия спрямо София, ако се приеме, че няма промяна в кредитните характеристики на града.

Евентуален негативен сценарий

От рейтинговата агенция предупреждават, че ще ревизират перспективата по рейтинга на София на стабилна, ако сходно действие бъде предприето и по отношение на рейтинга на България. Според S&P обаче, такъв сценарий е малко вероятен в следващите две години, защото оценката на индивидуалния кредитен профил (SACP) на София – „bbb“, е с едно ниво над дългосрочния кредитен рейтинг.

Ревизията на перспективата по кредитния рейтинг на София идва след ревизираната на 1 юни перспектива по рейтинга на България от „стабилна“ на „положителна“.

Обосновка

Дългосрочният кредитен рейтинг на София отрязава основно дългосрочния реитйнг 'BBB-' на България. От рейтинговата агенция не смятат, че София отговаря на критериите, съгласно които един град може да получи по-висок рейтинг от държавата, в която се намира.

По тази причина кредитният рейтинг на София е ограничен от нивото на дългосрочния кредитен рейтинг на България. Според S&P, българските градове не са способни да поддържат по-устойчиви кредитни характеристики от държавата в стресови ситуации.

По-конкретно, от агенцията смятат, че кредитоспособността на градовете е ограничена от все още голямата им зависимост от решението на правителството по отношение на разпределянето на източниците на приходи между различните нива на управление, което внася волатилност в бюджетите на местните власти и води до ниска предсказуемост по отношение на решенията на правителството.

Индивидуалният кредитен профил (SACP) на София е „bbb“. Това ниво се подкрепя от статута на града на административен, финансов и търговски център на България. Това допринася за диверсификацията и стабилния икономически растеж на града, въпреки че нивата на богатство все още изостават в международен план.

Според S&P, градът има стабилна ликвидност и относително добра бюджетна гъвкавост, въз основа на значителната си автономност по отношение на управлението на местните приходи. Тази гъвкавост обаче е доянкъде ограничена от нежеланието за увеличаването на местните данъци и такси.

Според агенцията, вследствие на мащабната програма за капиталови инвестиции, градът ще отчита увеличаващи се бюджетни дефицити. Очаква се тези дефицити да бъдат финансирани основно с дълг, но според агенцията задлъжналостта на българската столица ще остане умерена.

Условните задължения на града също са умерени, според агенцията. Индивидуалният рейтинг на София е ограничен от все още развиващата се институционална рамка на града. В комбинация със слабото, макар и подобряващо се, финансово управление, това ограничава прогнозируемостта на финансово представяне на българската столица.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg