Спад на бизнес климата в строителството регистрира НСИ

721
Спад на бизнес климата в строителството регистрира НСИ

© Pixabay

През юли 2022 г. общият показател на бизнес климата остава приблизително на равнището си от предходния месец.

Това сочат данни на Националния статистически институт.

Повишение на показателя се наблюдава в промишлеността и търговията на дребно, в сектора на услугите запазва нивото си от юни, а в строителството е регистрирано понижение.


Промишленост. Съставният показател „бизнес климат в промишлеността“ нараства с 2.1 пункта, което се дължи на по-благоприятните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Позитивни са и прогнозите им по отношение на износа и производствената активност през следващите три месеца.

Средното натоварване на мощностите през юли е с 0.8 пункта под нивото от април и достига 75.5%, като с оглед на очакваното търсене през следващите месеци се предвижда недостиг от мощности.
Основните затруднения за дейността на предприятията остават свързани с несигурната икономическа среда и недостига на работна сила.

Очакванията на мениджърите относно продажните цени в промишлеността през следващите три месеца са в посока на увеличение.

Строителство. През юли съставният показател „бизнес климат в строителството“ намалява с 2.9 пункта в резултат на влошените очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца.

По тяхно мнение в следващата половин година се очаква намаление на новите поръчки (фиг. 7 от приложението), което ще доведе и до известно понижаване на дейността в краткосрочен план.

Несигурната икономическа среда, цените на материалите и недостигът на работна сила продължават да ограничават в най-голяма степен развитието на бизнеса, като през последния месец се отчита засилване на негативното им влияние.

По отношение на продажните цени в строителството 49.3% от мениджърите предвиждат те да се повишат през следващите три месеца.

Търговия на дребно. Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно“ се покачва с 0.7 пункта, което се дължи на по-оптимистичните очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Същевременно обаче прогнозите им относно обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца са по-резервирани.

Несигурната икономическа среда e основната пречка за дейността в сектора, посочена от 68.7% от предприятията. На заден план остават факторите „конкуренция в бранша“ и „недостатъчно търсене“.

В сравнение с юни, нараства делът на търговците на дребно, които очакват продажните цени да се увеличат през следващите три месеца).

Услуги. През юли съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите“ остава приблизително на равнището си от предходния месец. Оценките на мениджърите по отношение на настоящото търсене на услуги са благоприятни, докато очакванията им за следващите три месеца се изместват към по-умерените мнения.

Най-сериозните затруднения за развитието на бизнеса продължават да са свързани с несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостига на работна сила. Относно продажните цени в сектора на услугите 21.8% от мениджърите прогнозират те да се повишат през следващите три месеца.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg