Спад на основните хранителни стоки през ноември

498
Спад на основните хранителни стоки през ноември

При движението на цените на основните хранителни стоки през м. ноември се наблюдава спад на месечна база в диапазона 0.5 – 3.4%.

Поевтиняването на брашното, ориза и олиото за месеца е около 3%. При цените на захарта, лещата, пилето и малотрайните колбаси се наблюдава спад на месечна база с около 1.5%.

Цените на млечните произведения се задържат около нивата на предходния месец. Леко движение нагоре през ноември, спрямо октомври се наблюдава при цените на фасула (7.5%) и на яйцата (5.9% - 1 ст.).

Спрямо същия месец на миналата година цените на повечето хранителни стоки, предмет на този анализ, са по-високи. Най-голямо поскъпване на годишна база е отчетено при захарта – 66%.

Цената на рибата се е повишила на годишна база с 32%, което е в резултат на плавното и трайно покачване на стойностите й, наблюдавано през последните две години. Фасулът, оризът, млечните и месните произведения са поскъпнали на годишна база средно с около 10%.

В резултат на трайния спад на цените на брашното и олиото през втората половина на 2011 г., през м. ноември’11 техните стойности са около и малко под нивата от същия месец на 2010 г.

Наблюденията показват, че темповете на нарастване на цените на годишна база на повечето стоки са по-малки в сравнение с предходните няколко месеци, което е в резултат на стабилизирането и лекото им поевтиняване през този период.

Тенденциите, които се наблюдават при движението на цените на плодовете и зеленчуците са характерни за последния есенен месец на годината. Цените на оранжерийните домати и краставици са поскъпнали на месечна база с около 40-50%. Покачването на цената на едро на зеления и червения пипер е в диапазона 12-22%.

След намаляване на предлаганите количества на българското грозде, неговата цена се повишава, като регистрираният ръст спрямо октомври е 50%. Леко поскъпване на месечна база се наблюдава при бананите. През изтеклия месец са се понижили цените на цитрусовите плодове, ябълките, картофите, зрелия чесън и зелето.

Цените на повечето плодове и зеленчуци, предмет на този анализ, през тази година са по-ниски в сравнение със същия период на миналата година, като поевтиняването на годишна база на картофите, зрелия чесън, пипера и зелето е около 20-30%.

Цените на цитрусовите плодове, гроздето и ябълките са с около 7 – 10% по-ниски в сравнение със същия период на миналата година. Поскъпване на годишна база е регистрирано при оранжерийните домати и краставици – средно с около 10%, и при бананите - с 2%.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg