Спад на производствените цени през февруари

765
Спад на производствените цени през февруари

Общият индекс на цените на производител през февруари 2016 г. намалява с 0.5% спрямо предходния месец. По-ниски цени са регистрирани в добивната промишленост - с 1.9%, и в преработващата промишленост - с 0.7%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ няма изменение.

По-съществено намаление на цените в преработващата промишленост се наблюдава при производството на химични продукти - с 1.3%, и при обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 1.1%, а нарастване е регистрирано при производството на основни метали - с 0.6%, и при производството на облекло - с 0.3%.

Общият индекс на цените на производител през февруари 2016 г. намалява с 5.2%, в сравнение със същия месец на 2015 година. Спад на цените е регистриран в добивната промишленост - с 12.7%, в преработващата промишленост - с 5.1%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 4.6%.

По-съществено намаление се наблюдава при производството на основни метали - с 9.9%, при производството на химични продукти - с 2.4%, и при производството на електрически съоръжения - с 1.5%, а увеличение е регистрирано при производството на тютюневи изделия - с 4.8%, при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 2.5%, и при обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 2.3%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през февруари 2016 г. е с 0.4% под равнището от предходния месец. Намаление на цените е регистрирано в преработващата промишленост - с 0.7%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.1%, докато в добивната промишленост е отчетено увеличение - с 1.4%.

В преработващата промишленост намаление на цените спрямо предходния месец се наблюдава при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 1.5%, при производството на химични продукти - с 1.3%, и при производството на тютюневи изделия - с 0.8%, а увеличение е отчетено при производството на превозни средства, без автомобили - с 1.7%, и при производството на облекло - с 0.9%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през февруари 2016 г. спада с 4.0%, в сравнение със същия месец на 2015 година. Намаление на цените е регистрирано в добивната промишленост - с 9.8%, в преработващата промишленост - с 3.4%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 4.5%.

По-ниски цени в преработващата промишленост спрямо февруари 2015 г. са отчетени при: производството на основни метали - с 11.3%, производството на химични продукти - с 5.9%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 1.2%.

Нарастване на цените се наблюдава при: производството на тютюневи изделия - с 5.5%, производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение - с 4.0%, производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 2.4%.

Индексът на цените на производител на международния пазар през февруари 2016 г. намалява с 0.8% в сравнение с предходния месец.

В преработващата промишленост е отчетен спад на цените с 0.7%. По-съществено намаление спрямо предходния месец се наблюдава при обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 1.5%, и при производството на лекарствени вещества и продукти - с 1.4%, а увеличение е отчетено при производството на основни метали - с 0.8%, и при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 0.4%.

Индексът на цените на производител на международния пазар през февруари 2016 г. намалява със 7.4% в сравнение със същия месец на 2015 година.

В преработващата промишленост спадът на цените на производител през февруари 2016 г. е със 7.0% спрямо февруари 2015 година. Намаление на цените е отчетено при производството на основни метали - с 9.6%, и при производството на електрически съоръжения - с 1.8%.

Нарастване на цените се наблюдава при: производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 3.9%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 3.7%, обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 3.3%.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg