Спад с 11.4% на промишленото производство през април

1572
Спад с 11.4% на промишленото производство през април

© Pixabay

Предварителни данни на Националния статистически институт сочат, че през април 2020 г. сезонно изгладеният индекс на промишленото производство намалява с 11.4%, в сравнение с март 2020 г.

През април 2020 г. при календарно изгладения индекс на промишленото производство е регистриран спад от 15.7% спрямо съответния месец на 2019 г.

Месечни изменения
През април 2020 г. понижение спрямо предходния месец е регистрирано в преработващата промишленост - с 13.2%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 9.6%, и в добивната промишленост - с 5.8%.


По-значителен спад в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 68.2%, производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение - с 22.7%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 21.3%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 19.5%.

Съществено увеличение е регистрирано при: производството на тютюневи изделия - с 6.8%, производството на лекарствени вещества и продукти - с 3.8%.

Годишни изменения
На годишна база спад на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен в преработващата промишленост - с 18.5%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 10.9%, а ръст - в добивната промишленост - с 9.3%.

По-значителен спад в преработващата промишленост спрямо съответния месец на предходната година се наблюдава при: производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - със 74.0%, производството, некласифицирано другаде - с 45.4%, производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение - с 37.6%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 33.5%.

Най-голямо увеличение е отчетено при производството на лекарствени вещества и продукти - с 19.3%.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg