Спад в производствените цени в промишлеността през август

373
Спад в производствените цени в промишлеността през август

© Pixabay.com

Общият индекс на цените на производител през август 2020 г. намалява с 0.7% спрямо предходния месец. Понижение е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1.2%, и в преработващата промишленост - с 0.6%, а в добивната промишленост се наблюдава увеличение на цените - с 1.4%, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

В преработващата промишленост по-ниски цени на производител се наблюдават при производството на основни метали - с 2.4%, и при производството на химични продукти - с 1.3%. По-голямо увеличение на цените е регистрирано при: производството на електрически съоръжения, производството на напитки и обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи без косъм - по 0.4%.

Общият индекс на цените на производител през август 2020 г. спада с 3.1% в сравнение със същия месец на 2019 година. По-ниски цени са регистрирани при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 3.8%, и в преработващата промишленост - с 3.3%, а в добивната промишленост се наблюдава повишение на цените - с 4.7%.


По-значително намаление в преработващата промишленост е отчетено при: производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 3.5%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон, и производството на химични продукти - по 2.8%. Съществено повишение на цените се наблюдава при производството на хранителни продукти и обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи без косъм - по 2.5%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през август 2020 г. намалява с 0.5% спрямо предходния месец. Понижение на цените е отчетено при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1.2%, и в преработващата промишленост - с 0.1%, а в добивната промишленост се наблюдава увеличение на цените - с 0.3%.

В сравнение с юли 2020 г. намаление на цените в преработващата промишленост е регистрирано при производството на химични продукти - с 2.4%, и при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 1.5%. По-съществен ръст е отчетен при: производството на електрически съоръжения - с 1.2%, производството на напитки и обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи без косъм - по 0.5%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през август 2020 г. намалява с 1.9% в сравнение със същия месец на 2019 година. Понижение на цените е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 3.0%, и в преработващата промишленост - с 1.7%, а увеличение се наблюдава в добивната промишленост – с 1.9%.

През август 2020 г. по-ниски цени в преработващата промишленост спрямо август 2019 г. са регистрирани при производството на химични продукти - с 4.2%, и при производството на основни метали - с 2.5%. По-значително нарастване на цените е отчетено при обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 4.2%, и при производството на хранителни продукти - с 3.9%.
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg