Спасителни екипи на МДПБА участват в международно обучение в Хърватия

624
Спасителен екип на МДПБА, екипиран с 10 тона оборудване заминава за Хърватия, където ще участва в международното учение “IDASSA 2007”. То ще се проведе от 19 до 24 май в провинция Задар под егидата на Евроатлантическия координационен център за реагиране при бедствия към НАТО.

Специализираният отряд за международни операции наброява 22 души. Той включва екип от спасители-алпинисти, лекар, водач на куче и инструктор от Планинска спасителна служба. Името на четириногия спасител е Рико Валмар, който е обучен да открива пострадали в развалини.

Екипът ще отпътува със 7 автомобила, от които десеттонен камион натоварен с оборудване и комуникационна техника (сателитни чинии и телефони). В тренировъчните действия ще бъдат използвани 2 аварийно-спасителни автомобила “Роувър Дифендър 130 D”, 3 високопроходими автомобила “НИВА и специализиран автомобил на БЧК за транспортиране на кучето.

В състава на екипа има спасители на МДПБА от София, Горна Оряховица, Монтана, участвали и в реални международни операции по преодоляване на кризи при бедствия - издирването и спасяването на пострадалите след земетресението в Турция през 1999 г, както и в издирвателно -спасителната акция на изчезналите деца след нещастния инцидент при река Лим. Ръководител на отряда е инж. Цветан Цветанов.

По време на полевите действия ще бъдат тествани, механизмите за взаимодействие на различните международни екипи в райони пострадали от земетресение, химически и биологически аварии.

MДПБА поддържа в постоянна готовност два спасителни отряда на в състава на Евроатлантическото формирование за реагиране при бедствия за участие в хуманитарни операции. Отрядите разполагат с техника и възможности, напълно съвместими с тези на сродните подразделения на страните-членки на НАТО.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg