Spectrum Net придоби Орбител

1042
Spectrum Net придоби Орбител

Мадяр Телеком и Spectrum Net подписаха договор за покупко-продажба на Орбител ЕАД. Сделката възлиза на близо 5 млн. евро и подлежи на одобрение от Комисията за защита на конкуренцията, като финализирането й се очаква в началото на 2010 г.

Spectrum Net и Орбител се оказаха логичните партньори още в процеса на конкурентната процедура по сделката, в качеството си на двата най-големи играча на алтернативния телекомуникационен пазар.

От позицията на натрупания в продължение на 12 години опит като интернет-базирана телекомуникационна компания, Spectrum Net продължава стабилното си развитие, търсейки възможности за по-нататъшно разрастване на своя бизнес. В сделката и двете компании виждат естествена стъпка напред и припознават шанс за консолидиране на алтернативния пазар у нас.

След 3 години управление на Орбител, Мадяр Телеком извежда компанията до международните стандарти в опериране на дейността и като доходност. "Орбител остава стабилна и само-финансираща се компания. Все пак, за да се запази растежа, консолидацията е единственото решение пред алтернативните оператори. Надяваме се, че в бъдеще регулаторът ще съумее да насърчава конкуренцията на пазара по по-ефективен начин.", казва Шандор Полани, Изпълнителен директор на Орбител.

Изпълнителният директор и акционер на Spectrum Net г-н Теодор Захов изтъква: "Сделката с Орбител посреща стратегическата ни необходимост от разрастване и идва в точния момент така, че да оползотворим максимално естествената синергия между двете компании. Придобиването е израз на амбицията ни да консолидираме алтернативния бизнес в България и да заемем позицията на най-големия алтернативен оператор на местния пазар."

Процесът на интеграция между двете компании, както структурна, така и на фирмени култури, ще бъде основен приоритет в предстоящите месеци. Очакванията са чрез обединяване на ресурси, експертни умения и услуги, да се осигури по-силна позиция и възможности за въздействие върху пазара на новото обединение. Цел и очакван резултат на интеграционния процес през 2010 г. са приходи от над 20 млн. евро и постигане на EBITDA в размер на 5 млн. евро.

Синергията между двата най-големи алтернативни телекома е първата стъпка към консолидация на сектора и ще доведе до ръст, стимулиране на конкуренцията и подобряване на предоставените услуги.

Мениджър по продажбата е KBC Securities Bulgaria.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg