Спецчасти и данъчни влязоха в големи винпроми

845
Спецчасти и данъчни влязоха в големи винпроми

В момента, в рамките на операция Акцизите, се проверяват всички производители на алкохол във винзаводите - Карнобат, Търговище и Пещера, обяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. По обяснения на дистрибуторите, които пласират в търговската мрежа алкохолите с фалшив бандерол, и по документацията, която имат, алкохолите се взимат от основни производители в България.

"Това, което предприемаме, е да дисциплинираме както производителите, така и дистрибуторите, които зареждат търговската мрежа. Ако се констатират тези нарушения, за които в момента имаме информация и се направят насрещните проверки, смятам, че няма пречка да бъдат отнемани и лицензи. Държавата трябва да бъде адекватна спрямо всеки, който не спазва законите и търси личната изгода", каза още Цветанов.

По думите му, с насрещните проверки, които се правят с основните производители, ще може действително да се увеличи приходната част на бюджета с плащането на акцизи.

„Акцията „Акцизите" е завършек на дейността на полицията през март и април, при които в складове и магазини бяха задържани над 225 000 бутилки алкохол без бандерол, както и бутилки с алкохол с неистинско съдържание. Това е сравнително малко количество от алкохола, който се намира в търговската мрежа, но в действителност ощетява с големи суми бюджета на държавата. По предварителна оценка щетите на бюджета само от това количество алкохол, надхвърлят 600 000 лв.", заяви министърът.

 Засега в рамките на операцията са задържани трима дистрибутори на алкохол с фалшив бандеро.

Националната агенция по приходите (НАП) установява дали количествата алкохол, които се намират във фабриката за производство, отговарят на това, което е заведено в счетоводството, заяви шефът на данъчните Красимир Стефанов. По думите му ролята на НАП в операцията е да направи пълна инвентаризация на наличните стоки и материали, на съпътстващите материали - бутилки, капачки, бандероли, начин на осчетоводяване, начин на изписване.

Източник: Фокус

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg