Спират ли лифтовете на Витоша?

962
Спират ли лифтовете на Витоша?

Възможно ли е лифтовете и пистите на Витоша тази зима все пак да работят?

Спешно решение на проблема ще търсят на среща идната седмица представители на Агенцията по горите и собственикът на съоръженията, съобщава БНТ. Засега страните си прехвърлят отговорността. В петък от "Витоша ски" обявиха, че затварят лифтовете и пистите, тъй като не можели да почистят просеките, пречел им Законът за горите.

Изпълнителната агенция по горите не е възпрепятствала ползването на лифтовете и съоръженията, управлявани от "Витоша ски" АД, както твърдят от компанията, стопанисваща инфраструктурата около хижа Алеко. Следващата седмица по инициатива на директора на горската агенция ще се проведе среща, за да се потърси решение на проблема в максимално кратък срок.

Проблемът с лифтовете на Витоша все пак е решим, твърдят от Агенцията по горите. Оттам припомнят, че за да се извършват ремонтни и строителни дейности в района лифтовете, е необходимо собственикът им да притежава влязъл в сила Подробен устройствен план, след което да се учреди т.нар. сервитут. Собствениците от "Витоша ски" и "Въжeни линии" ЕАД пък настояват, че нямат законова възможност да го направят.

Ние с тях сме в непрекъснат диалог, както сме в непрекъснати разговори с Министерството на околната среда и водите. Според нас необходимо е всички заинтересовани страни да седнат на една маса и да се разчертае евентуалният бъдещ план за развитието на Витоша, казва Петър Петров, член на съвета на директорите на "Витоша АД".

Още преди две години е минала процедурата на одобрение от Столичната община.

Стартирането на плана не значи нито застрояване, нито изсичане на гори, а значи стартиране на процедура, която е задължително по закон да мине през всички етапи, включително през обществени обсъждания, включително и корекции, според Петър Диков, главен архитект на София.

За ръководството на парка, което е под шапката на Изпълнителната агенция по горите, проблемът е във "Витоша ски".

Аз лично не можах да разбера къде е проблемът. В момента се твърди, че не могат да си учредят бързо сервитут, за да могат да си почистят просеките. Ами то може и без сервитут, както е правено и до момента. Плащат си съответния наем, съответното ползване и се извършва, казва Тома Белев, директор на парк "Витоша".

Основната причина за спирането са възникнали от приетия Закон за горите, както и очертаването на перспективи за по-нататъшното развитие на Туристическа и ски зона "Алеко", твърдят от компанията.

Петър Петров, член на съвета на директорите на "Витоша АД": - Решението го взехме изключително трудно, но това беше единствено възможното решение. Ако ние кажехме: ще работим, това означаваше да признаем, че в нарушение на Закона за горите ние ще работим.

Същевременно лифтът е все така неподвижен. И под него все така се катерят туристи.
 

Автор: Илия Атанасов

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg