Спират парното на цяла сграда при 1/3 неплатени сметки

1000
Спират парното на цяла сграда при 1/3 неплатени сметки

Да се спира парното на цялата сграда, ако 1/3 от домакинствата в нея не са си платили сметките. Това предложение за промени в Закона за енергетика ще направи министерството на икономиката и енергетиката. От ведомството ще предложат и въвеждане на лятна цена на топлата вода.

Министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков обясни, че спирането на топлоподаването ще е вид временна мярка.

Засега не е обсъждан още въпросът за периода, за който ще се спира топлото.

"Ако за присъединяването на нова сграда се иска съгласието на 2/3 ,би трябвало поне такава част да плащат редовно. Поради това предлагаме да се прекратява временно топлоснабдяването на цялата сграда при неплащане на 1/3 от потребителите", каза Трайков.

"Това е временна мярка, която ще подейства дисциплиниращо на тези потребители и ще даде възможност за повишаване на събираемостта", допълни той.

Министерството предлага и въвеждане на лятна цена на топлата вода, но все още не е ясно дали тя ще е по-висока или по-ниска. Този въпрос ще бъде обсъден с държавния енергиен регулатор. Министерството готви и промяна в начина на отпускане на енергийни помощи.

"Разумното отношение към начина на енергийно подпомагане на социално слабите е тези средства да се превеждат директно към топлофикационните дружества, защото фактите показват, че една част от тези средства не отиват за целта, за която са предвидени", смята той.

Министър Трайков съобщи, че държавният дял от електроразпределителното дружество Е.ОН ще бъде пуснат за продажба през борсата. Единствено от ръководството на Е.ОН заявиха, че нямат интерес от закупуване на държавния дял.

"В зависимост от резултатите ще преценим какви са вариантите и за другите две дружества", заяви още министърът.

Трайков съобщи, че процедурата за приватизация на "Булгартабак" вече е в ход, след като са оттеглени жалбите по избора на консултант. Тютюневият холдинг ще бъде продаден до края на годината.

Източник: bTV

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg