Спират полетите на 5 наши авиокомпании по маршрути в ЕС

431
Спират полетите на 5 наши авиокомпании по маршрути в ЕС

Според заповед на Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" към Министерство на транспорта от вчера 5 български авиокомпании нямат право да оперират по маршрути в Европейския Съюз, Швеция, Норвегия и Исландия, съобщи BGspotters.

Това са "Ер София", "Хели Ер", "Брайт Авиейшън", "Скорпион Ер" и "Вега Еърлайнс". Мерките, взети от българските авиационни власти, влизат в сила месец преди да станат валидни и европейските изисквания за типов сертификат на самолетите Ан-12 и Ан-24/26.

На практика от забраната за полети ще останат незасегнати "Ер София", която лети основно извън Европа, и "Хели Ер", която вече продаде своите самолети Ан-12.

По-засегната от новите директиви е компанията "Скорпион Ер", която извършва товарни полети по договори с най-големите световни спедиторски фирми, се казва още в информацията на BGspotters.

Очаква се скоро компанията да замени своите Ан-26 и Ан-12 с взети на оперативен лизинг товарни B737 и A300/A310.

Главният директор на ГД "ГВА" Захари Алексиев и адвокат Ивайло Дерменджиев тези дни ще обяснят публично защо е необходимо полетите на руските товарни самолети да бъдат преустановени преждевременно.

Проблемният самолет Ан 12 е най-сериозно представен в българския карго флот, с 22 машини. Вече е задействана процедура, известна на Европейската агенция за безопасност, в сътрудничество с прозводителя на самолетите "Антонов 12", заяви председателят на Асоциацията на българските авиокомпании Светослав Станулов в края на септември м.г.

Става дума за отстраняване на дефект на тези самолети, които според регулация на Европа трябва да бъдат спрени от полети и извадени от регистрите на авиокопманиите след 1 април 2007 г.

Днес приключва тридневното заседание на комисията от експерти по авиационна безопасност в Брюксел. Към момента не са взети никакви решения във връзка със забрана на български авиокомпании и по отношение на предпазната клауза, наложена на българската авиация.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg