Споразуменията ни с Руската федерация за сътрудничество в ядрената сфера остават в сила

588
Споразуменията ни с Руската федерация за сътрудничество в ядрената сфера остават в сила

Европейският съюз и Русия потвърдиха, че двустранните споразумения на Руската федерация с България и Румъния за сътрудничество в ядрената сфера остават в сила и след присъединяването на двете страни към ЕС от 1 януари 2007 г.

Това се казва в подписаната вчера в Люксембург съвместна декларация, цитирана от ИТАР-ТАСС.

"Всички договори за доставката на ядрени материали и услуги от ядрения горивен цикъл, сключени от Русия с присъединилите се към ЕС страни, остават в сила", се отбелязва в документа.

Наред с това ЕС подчертава, че всички двустранни договори в ядрената сфера трябва да отговарят на положенията в договора за създаването на Европейската общност за атомна енергия (Евроатом) от 25 март 1957 г., предаде БТА.

В изявлението се поставя ударение върху прилагането в България и Румъния на всички основополагащи документи за ветеринарен и фитосанитарен контрол на селскостопанската продукция, предназначена за износ в Русия.

В документа се изтъква значението на "запазването на традиционния руски внос на стомана в Румъния и се подчертава готовността да се започне преразглеждане на съществуващите антидъмпингови мерки за износ на редица видове продукция на руската тежка и химическа промишленост в България и Румъния".

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...