Споразумяхме се с МБВР за проекта за рехабилитация на пътната инфраструктура

830
Споразумяхме се с МБВР за проекта за рехабилитация на пътната инфраструктура

Народното събрание даде съгласие за водене на преговори и сключване на Заемно споразумение между Република България и Международна банка за възстановяване и развитие за финансиране на “Проект за рехабилитация на пътната инфраструктура”.

Предлаганият проект е с финансовото участие на Световна банка чрез Международна банка за възстановяване и развитие и ще допринесе за повишаване на качеството и безопасността на движение по пътищата първи, втори и трети клас и привеждането на пътната инфраструктура към европейските стандарти. Това ще се отрази върху развитието на икономиката и туризма в регионите.

В основата на проекта са заложени три компонента, които се считат за съществени при модернизирането на пътния сектор.

Първият компонент включва рехабилитационни дейности на около 450 км участъци от републиканската пътна мрежа, групирани в осем лота. Участъците са подбрани съобразно експлоатационното състояние на пътя и икономическите и социални нужди на регионите.

Вторият компонент цели подобряване капацитета на планирането и управлението в областта на пътищата.

Включеният трети компонент е свързан с оказване на техническа помощ за изработване на приоритетни програми, свързани с пътната безопасност и повишаване на сигурността и комфорта на всички участници в движението.

Проектът, който е на стойност до 120 млн. евро без ДДС, ще бъде финансиран чрез заем от Международна банка за възстановяване и развитие в размер до 90 млн. евро. Ще бъде осигурено и съфинансиране от държавния бюджет на стойност до 54 млн. евро, от които 24 млн. евро за ДДС.
“Проект за рехабилитация на пътната инфраструктура” е първият на Световна банка за пътния сектор в България.

С неговото стартиране се цели постигане на устойчиво и ефективно усвояване на инвестициите в пътната инфраструктура и подпомагане на регионалното и социалното развитие.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg