Споразумяхме се със земеделския еврокомисар относно предприятията ни за сирене

343
Министърът на земеделието и горите Нихат Кабил се срещна с еврокомисарите по земеделието и развитието на селските райони Мариан Фишер Боел и по здравеопазването Маркос Киприану.

Срещите се проведоха в Брюксел в рамките на Съвета на министрите от Европейския съюз по земеделие и рибарство.

По време на срещата с еврокомисар Фишер Боел бяха дискутирани въпросите, свързани с Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК) и Разплащателната агенция.

Боел подчерта, че наближава крайният срок да демонстрираме тяхната готовност за ефективна работа.

На срещата между министър Кабил и еврокомисар Киприану бе постигнато споразумение относно предприятията, които произвеждат българско сирене и до момента не са одобрени за търговия със страните-членки на ЕС.

В рамките на 2-3 седмици ще се вземе решение те да могат да изнасят продукцията си за трети страни, уверил е еврокомисар Киприану.

Вторият обсъден въпрос между министър Кабил и еврокомисар Киприану бяха одобрените за търговия с ЕС предприятия от месо- и млекопреработвателната промишленост. Министър Кабил е получил уверение от еврокомисар Киприану, че за в бъдеще Националната ветеринарномедицинска служба ще бъде органът, който ще одобрява българските предприятия за търговия с останалите страни членки.

Обсъден бе и въпросът предприятията с малък обем, работещи преди всичко за региона си, да получат преходен период до края на 2009 г.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg