След скандалите с качеството на храните, които консумираме, все повече българи започнаха да четат етикетите на стоките, които купуват. Информацията там обаче се оказва непонятна за много от потребители.

С т.нар. "Е-номера" върху етикетите на хранителните продукти обозначават технологичните добавки. Специалистите ги наричат "адитиви". Според закона това са вещества от натурален или изкуствен произход, които се добавят към храната при производството, обработката, опаковането, транспорта или съхранението й.

Всички хранителни добавки, които се използват в хранителната промишленост се обозначават с единния европейски номер, като голяма част от хората не знаят какво означава. Производителите на хранителни продукти влагат добавки най-често, за да запазят качеството на храните за по-дълго, или за да подобрят вкуса, аромата и цвета им.

Идеята за издаването на списък на Е-номерата съществува от години. В началото на тази година Българска национална асоциация на потребителите най-после намира пари и издава миниатюрен справочник: "Засега сме издали 20 000 справочника, безплатни са, всеки, който желае може да се обади на телефоните на асоциацията, качен е и на сайта".

Макар и официално разрешени в определени дози, при продължителна употреба, технологичните добавки могат да бъдат опасни за организма. Можем да направим аналогия с цигарите - те са разрешени от закона, но с времето бавно убиват.

Според Наредбата за изискванията за етикетирането и представянето на храните технологичните добавки се обявяват с наименование на категорията, наименование на съставката или нейния Е-номер. В повечето случаи пишат само номера, което си е загадка за потребителя.

За да не се чудите какво да купувате, лесно можете да се снабдите със справочника на Е-номерата. В списъка са включени всички разрешени за употреба технологични добавки и са отбелязани със зелен, жълт и червен знак, като от асоциацията на потребителите съветват да избягвате червените Е-та.

Източник: bТВ