Средна учителска заплата от 2032 лева иска МОН

1692
Средна учителска заплата от 2032 лева иска МОН

© Pixabay

2032 лева да стане средната учителска заплата от 1 септември, а непедагогическите специалисти да получават средно 1134 лв.

Това ще предложи Министерството на образованието и науката на социалните партньори в средното образование във връзка с разпределението на средствата от актуализацията на държавния бюджет.

От 150-те милиона лева, гласувани от депутатите, за увеличение на възнагражденията в детските градини, училищата и центровете за подкрепа се отделят над 54 млн. лв.


Учителските заплати се вдигат средно с 5%, а тези на непедагогическия персонал – средно с 4%. За обезщетения на напускащите образователната система ще се изплатят над 35 млн. лв. допълнително. Над 1.2 млн. лв. повече се отпускат за ученически стипендии.

Отдалечен остров търси учител със 72 хил. евро годишна заплата за 5 ученикаОстровът, който е с площ от 12.6 квадратни километра, се намира на около 26 км западно от главния остров Шетланд, като в момента там живеят само 28 души

С 20% се повишава добавката за храненето на децата от подготвителните групи и от 1до 4 клас. За тази цел са предвидени почти 5.5 млн. лв. За компенсиране на по-високите разходи за храна с още 5 млн. лв. се вдига нормативът за целодневната организация на учебния ден.

Заради скока на цените на енергоносителите образователните институции ще получат 10.5% над досегашния си бюджет за издръжка и режийни разходи, съобщава БНР.

Увеличава се и нормативът за издръжка на дете в детските градини с 31 на сто, за което са предвидени над 22 млн. лв.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg