Средният ръст на доходите през първото петмесечие на 2007 г. е 11.9%

646
Средният ръст на доходите през първото петмесечие на 2007 г. е 11.9%

Средният ръст на доходите през първите пет месеца на 2007 г. е 11.9 на сто, сочи проучване на Института за синдикални и социални изследвания към КНСБ. То беше представено днес от директора на института Любен Томев.

След като през 2005 г. общият доход на човек в домакинствата отбеляза реален спад от 0.9 на сто, а през 2006 г. - минимален ръст 2.6 на сто, от началото на тази година се развива една сравнително благоприятна и устойчива тенденция на нарастване на реалния общ доход. Средно за първите пет месеца този реален ръст е 11.9 на сто. В следствие на това развитие в края на периода - към месец май, някои данни в разпределението на общия доход показват макар и плахи положителни тенденции, коментира експертът.

Домакинствата с общ доход на човек под абсолютната линия на бедност са 26,4 на сто от всички домакинства (31.8 на сто през май 2006 г). С общ доход на човек от домакинство до 180 лв. са 38.4 на сто от домакинствата в страната (при 160 лв. минимална работна заплата през май 2006 г. 39.2 на сто). С общ доход над 375 лв. на човек са 12.6 на сто (13.4 на сто над 310 лв. през 2006 г.). Средният общ доход на човек от домакинство (232 лв.) е 59 на сто от издръжката на живот (май 2006 г. 55 на сто).

Въпреки това по равнище на доходи България е на последно място не само сред страните-членки на ЕС, но и в балканския регион. Средната работна заплата в края на годината в България е била 198 евро, а в Сърбия 358 евро, в Македония 221 евро, в Румъния 449 евро, в Хърватия 664 евро.

При, общо взето, равни изходни позиции, през последните 3-4 години Румъния постигна забележителни успехи в нарастването на доходите на населението и в частност на реалната работна заплата. За това свидетелстват и сравнителните данни за макроикономическото развитие, заетостта и заплащането на труда, се посочва в изследването.

Реалният ръст на БВП в България за 2007 г. е 6.2 на сто, а за Румъния - 6 на сто. БВП на човек от населението за 2006 г. у нас е 35.7 на сто, а в Румъния - 36.6 на сто, производителността на труда е съответно 33.9 и 37.2 на сто, сравнителното ценово равнище - 43.6 срещу 57.9 на сто.

Налице са приблизително еднакви темпове на икономически растеж през последните години. Той се изразява и в сходни позиции по отношение на БВП на човек от населението спрямо средното европейско равнище, обобщават експертите. Производителността на труда в Румъния през последните две години се повишава с малко по-високи темпове, но разликата в никакъв случай не е аналогична на нарастването на доходите от труд.

Сравнителното ценово равнище свидетелства за приближени стартови позиции и много по-бързо догонване на средните нива в Европа от страна на Румъния. Съответно на това очакванията са за по-висока инфлация в следващите години в България.

Макар и с по-ниски равнища в Румъния, отрицателното салдо по текущата сметка е характерно за твърде продължителен период и за двете страни. Бюджетната политика обаче показва противоположни тенденции в двете страни - излишък в България и дефицит в Румъния, отбелязват специалистите.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg