Средно между 2 и 4 месеца фирми бавят заплати

557
Средно между 2 и 4 месеца фирми бавят заплати

Забавените изплащания на трудовите възнаграждения са нараснали до 8.8 млн. лв., съобщи изпълнителният директор на Главна инспекция по труда Румяна Михайлова. Само за последната седмица са изплатени повече от 2 млн. лв., допълни тя.

Проверките на Инспекцията по труда продължават като към момента секторите, в които са констатирани най-голям брой забавени плащания са: строителни дейности, производство на хранителни продукти, производство на облекло и охранителна дейност.

Констатирани са случаи, при които не са изплащани заплати на работниците повече от шест месеца, но в общия случай става дума за между 2 и 4 месеца. Започнала е и проверка на фирмите, занимаващи се с преработка и консервиране на плодове и зеленчуци, както и на производители на вино в страната, като са проверени 37 предприятия. Към момента са констатирани 228 нарушения, 12 от тях са с акт за сериозни нарушения на трудовите правоотношения. Преобладават нарушения на фирми в областите Русе, Търговище и Шумен, съобщи още Михайлова. В някои от фирмите не са изплащани заплати от 4 до 6 месеца.

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов обясни, че е изпратил официално запитване до председателя на парламента Цецка Цачева дали да предостави на депутата Емилия Масларова събраните срещу нея материали във връзка с проекта „Красива България", които са предадени на прокуратурата.

От началото на мандата на това правителство Икономическа полиция проверява и случаите със сградата на министерството в Стара Загора и с курортен комплекс „Русалка".

Според министъра разходите от над 20 млн. лв., направени за сградата в Стара Загора, са „абсолютно разхищение на бюджета", тъй като част от средствата е можело да бъдат предоставени за ремонт на сградите на бюрата по труда и на службите за Социално подпомагане в страната, които са в критично състояние.

Младенов заяви, че ще търси отговор от предишните управляващи, включително и от бившия социален министър, за причините, поради които в бюджета на социалното министерство в края на тази година ще има дефицит от 97 млн. лв., както и защо е планиран толкова малък бюджет за пенсионното осигуряване.

Заместник-министърът на труда и социалната политика Красимир Попов обяви, че се очаква на заседанието на Министерски съвет тази или другата седмица да бъде разгледано предложението за ваучерите за придобиване на допълнителни умения, които ще са индивидуални и тяхното изплащане няма да бъде прекратявано, ако гражданинът, който ползва услугата, смени работното си място.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg