Среща на министрите на правосъдието и вътрешните работи в София

382
Среща на министрите на правосъдието и вътрешните работи в София

В рамките на българското председателство на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, в София започва среща на министрите на правосъдието и на вътрешните работи на страните, участващи в инициативата, съобщава БНР. Домакини на форума ще са българските министри - на правосъдието, Миглена Тачева, и на вътрешните работи - Михаил Миков.

Очаква се официално приветствие към участниците и от главния прокурор Борис Велчев.

В срещата ще участват министрите на правосъдието на Албания, Босна и Херцеговина, Македония, Хърватия и Черна гора, както и министрите на вътрешните работи на Албания, Босна и Херцеговина, Молдова и Хърватия. Останалите страни членки на ПСЮИЕ - Гърция, Румъния, Турция, ще бъдат представлявани от заместник-министри и държавни секретари на съответните ведомства. Сърбия не е потвърдила участие в срещата.

В работата на форума ще участват и делегации на словенското председателство на Европейския съюз, на Съвета на Европа, както и представители на международните организации - Интерпол, Евроджъст, Европол, Съвет за регионално сътрудничество, ЮНМИК-Косово.

Основната тема, която ще се обсъжда на срещата, е "Предизвикателствата пред полицейското и съдебното сътрудничество по наказателни дела. Екстрадиция и европейска заповед за арест". Дискусиите са разделени в два панела - "Предизвикателствата пред полицейското сътрудничество в Югоизточна Европа. Хармонизиране на националните законодателства с правните инструменти на Съвета на Европа и Европейския съюз. Изграждане на административен капацитет" и "Подобряване на съдебното сътрудничество при изпълнение на молбите за екстрадиция и европейска заповед за арест".

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg