Стабилизират се цените на едро на хранителните стоки

819
Стабилизират се цените на едро на хранителните стоки

През седмицата се запазва тенденцията на стабилизиране на цените на едро на хранителните стоки и нормалните за сезона колебания на цените на плодовете и зеленчуците, сочи анализ на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

При цената на едро на захарта се наблюдава известно движение нагоре, като е регистрирано поскъпване на седмична база средно с около 1.2%. Цените на брашното и олиото се доближават до нивото от предходната седмица.

Колебанията при цените на млечните и месните произведения са незначителни, като изменението е в диапазона ±1%, а цената на кравето масло леко се е повишила средно с около 1.8%.

При цените на едро на варивата се наблюдава слабо поевтиняване на седмична база, а цената на ориза се стабилизира на нивото от предходната седмица.

През изтеклата седмица тенденциите при движението на цените на плодовете и зеленчуците са разнопосочни, свързани с нормалните за сезона отклонения.

Запазва се тенденцията на сезонно намаление на цените на черешите (около 12%). При цената на едро на ягодите се наблюдава поскъпване на седмична база с около 5%.

Продължава поевтиняването на картофите, като стойностите на цените на пресните картофи и картофите от старата реколта се доближават. Спадът на цената на картофите е около 20%.

През изтеклата седмица е регистрирано леко поскъпване на оранжерийните зеленчуци, като при доматите то е средно около 2.5%, а при краставиците около 3%.

Слаб спад през седмицата, спрямо предходната е отчетен при цената на бананите и лимоните.

В резултат на разнопосочните тенденции при движението на цените на едро през седмицата, Индексът на тържищните цени се стабилизира на нивото от предходния период и стъпва на ниво от 1.903 пункта.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...