Стабилно развитие на публичния сектор с растяща финансова независимост на общините

803
Стабилно развитие на публичния сектор с растяща финансова независимост на общините

Общините вече осъзнават нуждата от присъждане на кредитен рейтинг, съобщиха днес на пресконференция от Глобал Рейтингс. През 2007 г. рейтингът на по-голяма част от общините бе повишен. Една единствена община бе с понижен кредитен рейтинг.

Преобладаващата част от общините (46%) са с кредитен рейтинг между А- до ВВВ -.
Към края на февруари 2008 г. броят на общините с присъден кредитен рейтинг е 60.

От агенцията отчитат, че през 2006 г. средният относителен дял на собствените приходи е възлизал на 33%, а през 2007 г. той се повишава до 38%.

През 2007 г. тези приходи бележат ръст от средно 15% спрямо предходната година, като прогнозите за текущата година са за увеличение с още 10%.

Като цяло, общият размер на бюджетните взаимоотношения на общините с централния републикански бюджет през 2007 г. е 1.570 млрд. лв. и нараства за следващата година в бюджета за 2008 г. на 1.8 млрд. лв. В това число и общата субсидия за делегирани от държавата дейности се увеличава от 504 млн. лв. на 1.530 млрд. лв.

За първи път са предвидени дейности за предотвратяване на последствията от стихийните бедствия, за които са определени 10 млн. лв. за непосредствени действия при възникване на стихийните бедствия.

Най-голямо е увеличението от страна на държавата в областта образование за общинските училища. Предвидени са 1.15 млрд. лв., което е с 164 млн. лв. повече отколкото през 2007 г.

През 2007 г. 26 общини са поели нов дълг под формата на дългосрочен банков кредит, като общият размер на отпуснатите заемни средства е 81.766 млн. лв.

Повечето общини заемат средства до 1 млн. лв., като само 9 общини са поели дълг, който надвишава тази сума. Единствено 3 общини – Варна, Смолян и Сливен, са подписали договори за външно финансиране, надвишаващи сумата от 10 млн. лв. През годината се наблюдава увеличен брой реализирани проекти от общините - 188 инфраструктурни проекта за над 11 млрд. евро.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg