Станишев: 100 млн. лв. за научни изследвания през 2009 г.

316
Станишев: 100 млн. лв. за научни изследвания през 2009 г.

Имаме голяма празнина във връзката между наука и икономика. Аз лично ще инициирам още този месец да се направи широка дискусия за научните изследвания и тяхното финансиране.

Това посочи премиерът Сергей Станишев по време на заседанието на Съвета на ректорите в УНСС днес. Според министър – председателя за догодина ще бъдат отпуснати 100 млн. лв. за научни изследвания, но независимо от това 92% от иновациите в България продължават да не са с научен характер.

Като успех Станишев отбеляза въвеждането на новия Закон за студентското кредитиране, увеличението на студентките стипендии от 90 на 120 лв., както и ремонтите в студентските общежития.

„За последните 3 г. около 100 млн. лв. допълнително са дадени за капиталови разходи на вузовете“, посочи Станишев. Той коментира още, че е необходим нов закона за научните степени и званията, за да може да се поощри кариерното развитие н младите учени.

Според председателя на образователната комисия в парламента Лютви Местан е крайно време да се реши основния въпрос – кой да присъжда научните степени и звания - дали това е държавен орган или лицензирана научна организация.

Ректорът на СУ Св. Климент Охридски Иван Илчев изрази мнение, че с малки подобрения сега действащият Закон за степените трябва да се запази. На противоположната позиция застана ректорът на НБУ Сергей Игнатов, който поиска да се закрие висшата атестационна комисия.

Източник: БГНЕС (Сн. БГНЕС Фото)

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg