Станишев: България е извървяла немалък път за подготовка при бедствия и аварии

341
Станишев: България е извървяла немалък път за подготовка при бедствия и аварии

Министър-председателят Сергей Станишев заяви, че България е извървяла немалък път за подготовка при бедствия и аварии. Премиерът откри започналата днес в София министерска среща за готовност и превенция при бедствия и аварии, предаде БНР. По време на словото си Станишев заяви, че обмяната на опит от страните от региона е много ценна.

Взаимодействието и размяната на информация, превенция и своевременното оповестяване имат голямо практическо значение, посочи той. Всички ние помним други времена, когато Балканите бяха подложени на етнически конфликти. Имаше жертви и бежанци, заяви още Станишев. През последните години се вижда, че има съвършено различен дух на партньорство и това е от огромно значение, добави той. Всички споделяме виждането, че европейската и атлантическата интеграция е гаранция за стабилност и просперитет, но нито една страна не може да "скочи" в НАТО или в Европейския съюз, без съдържателно партньорство в региона, посочи премиерът. България винаги силно е подкрепяла идеята за партньорство. Днес регионалният диалог е от особено значение за страните ни, добави той.

Днес процесът на сътрудничество придобива ново политическо значение и съдържание, като водеща инициатива на регионално партньорство, заяви Станишев. Предприети са необходими стъпки за постигане на резултати, като последствие на трансформация на Пакта за стабилност. Ще продължим да оказваме силна подкрепа, свързана с успешното функциониране на Съвета за регионално сътрудничество, допълни премиерът.

Регионалната инициатива трябва да продължи до постигането на необходимото ниво на координация и избягването на дублиране на различни инициативи. Не разполагаме с ресурси, които да разпиляваме. Няма нужда от съперничество между нас и различните инициативи за партньорство, допълни Станишев.

България, като член на Европейския съюз и НАТО, може да допринесе за ефективното функциониране на опита за свръзка на Съвета за регионално сътрудничество в Брюксел. България има сериозна кандидатура в лицето на Станислав Даскалов. Той може да е полезен за каузата за регионалното сътрудничество, заяви Станишев. Премиерът изрази убедеността си, че процесът за регионално сътрудничество не може да замени европейските и атлантическите перспективи на страните от региона.

Надявам се проблемът с името на Македония да бъде отстранен по конструктивен начин, максимално бързо, за да има покана за членство и към Македония, каза Станишев по повод отложената покана към страната за начало на преговори с НАТО. Изключително важно е Европейският съюз да даде ясен политически и окуражителен знак на Сърбия за европейска и атлантическа перспектива, заяви още премиерът Станишев.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg