Станишев: България е надежден партньор и фактор на стабилността в НАТО и ЕС

377
Станишев: България е надежден партньор и фактор на стабилността в НАТО и ЕС

Развитието на отношенията между България и САЩ е пример на стратегическо сътрудничество и партньорство, отбеляза министър-председателят Сергей Станишев в самото начало на срещата си с американския държавен секретар Кондолиза Райс, преминала в изключително топла и непринудена атмосфера. Той бе категоричен, че България е надежден и предсказуем партньор на САЩ, НАТО и Европейския съюз, посочва правителствената информационна служба.

Министър-председателят открои сътрудничеството в областта на енергетиката и енергийните източници, както и във военната област, като оцени високо положителните страни от съвместното използване на военните съоръжения и създадените от българската страна всички необходими условия за изпълнение договореностите съгласно споразумението от 2006 г. за сътрудничество в областта на отбраната. Той подчерта, че основен остава въпросът за привличането и участието на български фирми, които предоставят строителни дейности и услуги, имат познания, опит и са готови да участват в изграждането и модернизацията на инфраструктурата на съвместните военни съоръжения.

Министър-председателят изрази своето задоволство от обсъдените в рамките на посещението си във Вашингтон въпроси, свързани с военната сфера и енергетиката. Той отново повтори предложението си за провеждането в София на инициираната от българския президент конференция по въпросите на енергетиката и енергийните източници.

Министър-председателят се спря и на търговско-икономическото сътрудничество между двете страни, като изрази надежда за увеличаване на американските инвестиции в България, като страна, която е чудесно място за инвестиции.

Напредъкът по отношение на визовия режим е важен и от човешка гледна точка, тъй като е индикатор за атмосферата на отношенията между двете нации, каза Станишев. Той увери държавния секретар, че правителството предприема възможно най-бързо всички зависещи от него мерки за изпълнение на критериите, в т. ч. и въпроса с биометричните паспорти.

Като отлични определи двустранните ни отношения американският държавен секретар Кондолиза Райс. Тя благодари на министър-председателя за топлия прием и за усилията, които българското правителство полага, за да бъде добър партньор на САЩ на Балканите, както и за запазване стабилността на региона.

Живописно платно на съвременен български художник подари премиерът Сергей Станишев на своята гостенка.

Снимка: Правителствена информационна служба

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg