Станишев: България е надежден партньор и фактор на стабилността в НАТО и ЕС

429
Станишев: България е надежден партньор и фактор на стабилността в НАТО и ЕС

Развитието на отношенията между България и САЩ е пример на стратегическо сътрудничество и партньорство, отбеляза министър-председателят Сергей Станишев в самото начало на срещата си с американския държавен секретар Кондолиза Райс, преминала в изключително топла и непринудена атмосфера. Той бе категоричен, че България е надежден и предсказуем партньор на САЩ, НАТО и Европейския съюз, посочва правителствената информационна служба.

Министър-председателят открои сътрудничеството в областта на енергетиката и енергийните източници, както и във военната област, като оцени високо положителните страни от съвместното използване на военните съоръжения и създадените от българската страна всички необходими условия за изпълнение договореностите съгласно споразумението от 2006 г. за сътрудничество в областта на отбраната. Той подчерта, че основен остава въпросът за привличането и участието на български фирми, които предоставят строителни дейности и услуги, имат познания, опит и са готови да участват в изграждането и модернизацията на инфраструктурата на съвместните военни съоръжения.

Министър-председателят изрази своето задоволство от обсъдените в рамките на посещението си във Вашингтон въпроси, свързани с военната сфера и енергетиката. Той отново повтори предложението си за провеждането в София на инициираната от българския президент конференция по въпросите на енергетиката и енергийните източници.

Министър-председателят се спря и на търговско-икономическото сътрудничество между двете страни, като изрази надежда за увеличаване на американските инвестиции в България, като страна, която е чудесно място за инвестиции.

Напредъкът по отношение на визовия режим е важен и от човешка гледна точка, тъй като е индикатор за атмосферата на отношенията между двете нации, каза Станишев. Той увери държавния секретар, че правителството предприема възможно най-бързо всички зависещи от него мерки за изпълнение на критериите, в т. ч. и въпроса с биометричните паспорти.

Като отлични определи двустранните ни отношения американският държавен секретар Кондолиза Райс. Тя благодари на министър-председателя за топлия прием и за усилията, които българското правителство полага, за да бъде добър партньор на САЩ на Балканите, както и за запазване стабилността на региона.

Живописно платно на съвременен български художник подари премиерът Сергей Станишев на своята гостенка.

Снимка: Правителствена информационна служба

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...