Станишев: България е вече финансово стабилна и устойчива на външни кризи страна

433
Станишев: България е вече финансово стабилна и устойчива на външни кризи страна

България е вече финансово стабилна и предвидима страна, устойчива срещу външни икономически кризи, каза в своя отчет за двегодишната дейност на правителството министър-председателят Сергей Станишев.

Финансовата стабилност е един от основните приоритети на това правителство, допълни той, цитиран от БТА.

Реалният растеж на БВП за 2005 и 2006 година е над 6 процента, за
първото тримесечие на 2007 г. той е 6,2 на сто, каза Станишев . Основен фактор за растежа на икономиката е вътрешното потребление, допълни той.

Удовлетворяването на всички искания за по-високи доходи ще доведе до дестабилизация на икономиката и ще е удар върху доходите на хората с ниски и средни доходи, смята Станишев.

Ръстът на доходите по сектори трябва да се определя от цялото общество, посочи той.

Излишъкът в бюджета за първото полугодие е близо 2 милиарда лева, но може да се каже, че вече е над 2 млрд. лв. Според премиера финансовата стабилност е лява политика, защото "всяко разклащане на лодката изяжда доходите на бедните".

Изпълнението на приходите от корпоративния данък е над 1 млрд. лева, поради което имаме възможност да реализираме най-голямото увеличение на пенсиите тази година - на два пъти по 10 процента.

С намаляването на корпоративния данък от 15 на 10 процента се насочиха огромни суми от сивата икономика към бюджета и сега те отиват за увеличаване на пенсиите, каза премиерът.

Намаляването на ставката на данъка върху доходите на физическите лица ще извади техните доходи и осигуровки на "светло" и реално ще допринесе за тяхното увеличаване, каза премиерът.

С всяка изминала година се разширява базата на растежа на индустрията, което намалява чувствителността на сектора към външни влияния. През юни реалният растеж на индустриалното производство достигна 14,6 на сто на годишна база и по данни на Евростат е най-високият в ЕС. В Словакия този ръст е от 12 процента, в Словения - 10 процента, в Полша - 7,8 на сто, а като цяло за страните от ЕС - 2,5 на сто, посочи премиерът.

България е на 47-о място в класация по конкурентноспособност, в която са 61 държави. По този показател се нарежда преди Румъния, Полша, Русия и Турция.

От края на 2005 година 38 000 семейства са получили жилищни кредити, с
които се увеличава тяхното благосъстояние. Депозитите на домакинствата нарастват през последните няколко години и се очаква те да достигнат 15,628 млрд. лв. в края на годината.

През последните 2 - 3 години се наблюдава сближаване на цените в България с тези в ЕС и начало на сближаване на доходите на хората, каза министър-председателят.

През първото полугодие на 2007 г. постъпилите приходи по републиканския бюджет са в размер на 7776,3 млн. лв., което представлява 53.5 на сто от планираните за годината.

Съотношението на консолидирания държавен дълг спрямо БВП достигна 22,8 на сто в края на 2006 г., което е значително под изискването от 60 процента от БВП за влизане в еврозоната.

Коефициентът се понижи до 19,5 на сто от БВП в края на юни 2007 г., каза премиерът.

Чуждите инвестиции за последните две години са с 40 процента повече от целия период от началото на прехода. Миналата година те бяха 4,105 млрд. евро, за първото полугодие те са над 2,1 млрд. евро и вероятно ще минат нивото от миналата година и ще са 4,16 млрд. евро.

Равнището на безработица следва трайна тенденция на намаление, като през последните три месеца е под 8 на сто. В края на юли 2007 г. равнището на безработица е 7,25 на сто, което е най-ниската стойност на показателя за последните 16 години.

Минималната работна заплата нараства устойчиво, като за първите две години от мандата на правителството е повишена от 150 лв. през 2005 г. до 180 лв. през 2007 г. или с 20 на сто.

За 2005 и 2006 г. номиналното кумулативно увеличение на средната работна заплата за страната възлиза на 21,2 на сто. Очаква се в края на 2007 г. тя да достигне 421 лв.

От началото на мандата минималната пенсия нарасна с 49,1 процента, средната пенсия за двете години управление нарасна с 35,5 процента на 38,9 на сто от средната работна заплата.

През периода 2005 г.- 2006 г. са построени 104 км. нови магистрали, а от 2000 г. до 2004 г. са построени едва 7 км. За 2005 - 2006 г. са рехабилитирани 2129 км. пътища.

Отбелязва се увеличение на потребителските цени за първите седем месеца на 2007 г. с 4,3 на сто. За юли е отчетена инфлация от 2,2 на сто, която е формирана основно от поскъпването на храните с 3,9 процента и на електроенергията със 7,8 на сто.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg