Станишев: България и Турция имат обща отговорност за стабилността на целия регион

305
Станишев: България и Турция имат обща отговорност за стабилността на целия регион

Политическият диалог между България Турция е много интензивен и отношенията между двете приятелски държави придобиват ново качество. Това отбелязаха министър-председателят Сергей Станишев и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган в хода на пленарните разговори между двете официални делегации, съобщиха от правителствената информационна служба.

Двамата премиери разговаряха в Министерския съвет„на четири очи”, след което се състояха пленарните разговори между двете делегации.

И двете страни членуват в НАТО, България вече е член и на Европейския съюз и подкрепя стремежите за еврочленство на всички страни от региона, в това число. и на Турция, каза премиерът Сергей Станишев. Той посочи готовността на страната ни да окаже подкрепа на южната ни съседка с опита си от преговорите за членство в ЕС. Българският премиер изтъкна сериозната отговорност, която имат двете приятелски държави, за стабилността на целия регион. Ето защо, каза премиерът, трябва да се гарантира успешният процес на регионално сътрудничество и да се използват водещите инструменти за целта – Процесът за сътрудничество в Югоизточна Европа, Съветът за регионално сътрудничество, както и новата инициатива на ЕС Черноморска синергия.

Очакваме Европейския съюз да остане верен на поетите ангажименти към Турция, подчерта, от своя страна, премиерът Ердоган. И занапред бихме се радвали да видим България като свой съюзник в този процес, допълни той. Според госта едно пълноправно членство на Турция в ЕС ще допринесе и занапред за доброто развитие на двустранните отношения.

Сергей Станишев и Реджеп Ердоган бяха единодушни в задоволството си от интензивното икономическо сътрудничество между България и Турция. Доверието между двете страни нараства и то трябва да се превърне във взаимоизгодни решения, отбеляза премиерът. Турция е четвърти в света търговски партньор на България със стокообмен от порядъка на 4 млрд. щатски долара. Турският бизнес проявява голям интерес към приватизационния процес у нас, а смесените предприятия надхвърлят 2500, посочи Ердоган. Към момента турските инвестиции у нас възлизат на над 600 млн. долара.

България е готова в отделни случаи да облекчи условията за наемане на чужди граждани на пазара на труда, каза премиерът Сергей Станишев и добави, че в момента цялостно се преосмисля правната рамка в тази посока. Според него към възможностите трябва да се подхожда внимателно, тъй като у нас все още има райони с висок процент на безработицата и подобна мярка там не би могла да бъде разбрана. Преди всичко трябва да се мисли за българските граждани, категоричен бе премиерът.

Правителството е готово да обмисли известни облекчения на визовия режим за представителите на турския бизнес. Тъй като България е външна граница на ЕС и предстоят детайлни проверки по критериите за включване в Шенгенското пространство, е важно да бъде подготвена и двустранната Спогодба за реадмисия между България и Турция, посочи още Станишев.

Необходимо е и подписване на ново двустранно споразумение в областта на транспорта с оглед на драстично нарасналия транзитен поток от южната ни съседка, посочиха още двамата министър-председатели. Според българския премиер трябва да бъдат разработени механизми за използване възможностите и на БДЖ, за да бъде облекчена транспортната инфраструктура на територията на страната ни.

Проектът НАБУКО е основен приоритет и за двете държави, стана ясно още в хода на пленарните разговори. Турция се нуждае от подкрепата на европейските институции, подчерта Реджеп Ердоган и допълни, че така вече е била заявена наскоро от европейския координатор на проекта.

Казусът с изграждането на хидротехническото съоръжение „Горна Арда” също бе поставен от премиера Сергей Станишев. Пред своя гост той подчерта, че от развитието на казуса ще зависи решението по редица отворени въпроси между двете страни.

Сътрудничеството в областта на образованието, науката и културата, в сферата на екологията, борбата с тероризма и военната област са други приоритетни сфери на ползотворно взаимодействие между двете приятелски държави.

Снимка: Министерски съвет

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...