Станишев: България има крещяща нужда от инвестиции

944
Станишев: България има крещяща нужда от инвестиции

Трябва да има конкретни мерки за икономически растеж и инвестиции в Европа и в България, защото в ЕС вече 3 години се провежда чисто дясна политика. Това каза пред БНР лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев, цитиран от БГНЕС.

Тази дясна политика свежда икономическата политика само до затягане на коланите, но тази политика докарва Европа до задънена улица, добави Станишев и посочи, че проблемите остават нерешени и много остри.

"Безработицата е безпрецедентна. 25 млн. души в ЕС са без работа, в това число близо 5 млн. млади хора. Има много проблеми, свързани с последиците от тази криза. Това, което ни обединява е алтернативен подход за излизане от кризата, защото само инвестиции могат да доведат път на Европа извън тази криза, да разкъсаме този порочен кръг", призова Станишев.

Според него, тези, които са предизвикали кризата, по никакъв начин не са солидарни за нейното решаване. "Гърция преди 3 г. имаше дълг 120% от БВП. Три години гръцкото правителство орязва разходи, но заедно с това се потиска и икономическият растеж. Резултатът е, че гръцкият дълг сега е около 180% от БВП", посочи Станишев.

"Една от важните политически мерки е кампанията срещу младежката безработица, защото тя се превръща в тотален бич за всички страни. В Испания и Гърция около 50% от младите хора са безработни. Те се отчайват от Европа. Ние, европейските социалисти, предлагаме: първо, в Европейския социален фонд има над 20 млрд. евро недоговорени до 2013 г. във финансовата рамка. Ние предлагаме 10 млрд. евро спешно да бъдат заделени и насочени към програмите за младежка заетост.

Второ, в редица европейски страни има законодателни решения за младежка гаранция, която дава възможност на всеки млад човек, след като завърши образованието си да получи работа, субсидирана от държавите. Ние искаме това да стане европейско законодателство", обясни още Сергей Станишев.

За избирането на Симеон Дянков като председател на Надзорния съвет на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), Станишев каза, че всяка позиция на висок пост, заета от българин, е добре дошла. "Този пост трябва да се използва за инвестиции, защото България в момента има крещяща нужда от инвестиции. Миналата година инвестициите са близо 5 пъти по-малко, отколкото през 2008 година", каза Станишев.

За бедствията, той коментира, че решението на ГЕРБ за закриване на Министерството на извънредните ситуации (МИС) е погрешно управленско решение, защото целият ресурс на Гражданска защита за превенция е бил сложен в един общ кюп на МВР. "Останаха малко средства за превенция, има реално разнебитване на системата за бедствия и аварии", уточни Станишев.

За скандалните записи в Сливен и за главния участник в тях от редиците на БСП Мартин Славов, Станишев обясни, че този запис е напомнил за двама души, които си внушават един на друг колко са значими, но се пропуска, че нито единият, нито другият са кандидати на БСП. "Мартин Славов не е избран. Мартин Славов е подал своята оставка, след като имаше такъв натиск. Ако говорим за сериозни нарушения, тук не може да става дума за купуване на гласове. Тук някой предлага да не участва друг в състезанието срещу определена сума. Хайде да си говорим сериозно. Нали знаете кой разполага с ресурса за купуване на гласове днес. Видяхте на изборите", заяви Станишев.

"Не се съмнявайте, че ще вземем сериозни мерки. Ние трябва да работим за интересите на гражданите. Те не бива да бъдат продавани при никакви условия. Отстоявам необходимостта партиите да бъдат финансирани публично при сериозен контрол от държавния бюджет, всичко останало е зависимост волна или неволна на партийни ръководства от бизнес интереси", каза още лидерът на БСП.
 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

аз
# 0
13:05 | 28 May 2012
г-н Станишев вместо само да плямпа нагоре надолу да си размърда задника и да докара инвеститори
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg