Станишев: България може да бъде успешна държава само при общ успех на ЕС

444
Станишев: България може да бъде успешна държава само при общ успех на ЕС

Нашето разбиране е, че България може да бъде успешна като държава, като общество, само при общ успех на ЕС, заяви министър-председателят Сергей Станишев по време на срещата си с бившия френски президент и бивш председател на Европейския конвент за бъдещето на Европа Валери Жискар Д`Естен.

За мен е голяма чест да обсъждам с вас развитието на Европейския съюз и неговите институции, каза премиерът. По неговите думи, за една година членство България е показала, че е отговорен и конструктивен член със свой собствен принос към изработването на общите политики на съюза. Нещо повече, страната ни прояви активност при дебатите за Лисабонския договор, а българският парламент вече го ратифицира.

Това е важен документ, който дава ясна перспектива за развитието на съюза, очертава рамката за бъдещето, отбеляза още министър-председателят и подчерта, че за нас е важно през следващите години да се засили политическото значение на ЕС в общата външна политика и сигурността.

Целият български преход през последните 18 години мина под знака на Европа. И всички трудни, понякога болезнени реформи, бяха мотивирани с желанието на България да се присъедини към европейското семейство. Пътят на България към членството не беше нито бърз, нито лесен.

Самият преход беше хаотичен и с тежки грешки, но постигнахме историческата цел за България – членството в ЕС, отбеляза премиерът пред своя гост.

Той допълни, че прилагането на всички стандарти и директиви на съюза в хода на подготовката на страната ни, много бързо модернизира България, институциите и икономиката ни и това вече дава своите резултати. От 2001 г. имаме устойчив икономически възход. Годишният растеж през последните три години е над 6% годишно.

През последните три години в страната влязоха повече инвестиции, отколкото за последните 15. Само за 2007 г. те са над 6 млрд. евро. За нас сега приоритетни са темите свързани с икономическата конкурентоспособност – особено повишаването квалификацията на работещите и подобряване на инвестиционния климат. За нас е важно и продължаващото реформиране на МВР в подкрепа на борбата с корупцията и организираната престъпност.

Много ми е приятно да дойда в една България член на ЕС. Това е ново усещане – да дойда тук и да не напускам Европа. С тези думи бившият френски президент поздрави българския премиер в началото на срещата им.

България е страна, която винаги е била ясна и открита, отбеляза той. Двамата бяха единодушни в оценката си за позитивното развитие на българо-френските отношения, а по думите на Валери Жискар Д` Естен, след посещението на френския президент у нас сме спечелили още един приятел с голяма симпатия към нашата страна.

Снимка: МС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg