Станишев: България ще разчита на сериозната подкрепа на ЕК за осъществяването на проекта АЕЦ Белене

351
Станишев: България ще разчита на сериозната подкрепа на ЕК за осъществяването на проекта АЕЦ Белене

Европейският съюз (ЕС) подкрепя изграждането на петролопровода Бургас-Александруполис и на АЕЦ "Белене", които ще осигурят по-голяма сигурност на България и Гърция. Това е казал днес на срещата си с премиера Сергей Станишев еврокомисарят по енергетиката Андрис Пиебалгс, съобщи правителствената информационна служба.

Пиебалгс е у нас за участие в международната конференция "Развиваща се енергийна общност в Югоизточна Европа".

На срещата министър-председателят е посочил, че България ще разчита на сериозната подкрепа на Европейската комисия (ЕК) при осъществяването на проекта АЕЦ "Белене" поради изключителната му важност за сигурността на енергийните доставки и за стабилността на целия регион.

Станишев е изтъкнал, че изграждането на АЕЦ "Белене" е не само от голямо значение за поддържане на сигурността на електроенергийните доставки в Югоизточна Европа, но е и в изпълнение на целите за намаляване на емисиите парникови газове, заложени в новата енергийна политика на ЕС.

Министър-председателят е изтъкнал и необходимостта от предприемането на мерки за стабилизиране на сигурността на доставките от електричество в региона след предсрочното спиране на 3-и и 4-и блок на АЕЦ "Козлодуй", тъй като тази ситуация влияе негативно върху политическата и икономическата стабилност на Западните Балкани и блокира развитието на регионалния енергиен пазар.

Премиерът Станишев е подчертал, че България ще настоява да бъдат предоставени възможности за финансиране на АЕЦ "Белене" и на допълнителни компенсации за ранното затваряне на 1-4-и блок на АЕЦ "Козлодуй" чрез финансовата перспектива след 2009 година.

Според комисар Пиебалгс България ще получи политическа подкрепа от ЕК, ако поиска реалистично обосновани допълнителни компенсации и след 2009 година. Той е заявил, че не вижда реални аргументи за отварянето на 3-и и 4-и блок на АЕЦ "Козлодуй",
след като през 1999 г. българското правителство е поело ангажимент за затварянето им.

България е активна и конструктивна страна - член на ЕС, в изграждането на общата енергийна политика на Европа, която е насочена към сигурност на доставките, конкурентоспособност и устойчиво развитие при опазването на околната среда.

С геостратегическото си положение страната ни има ключова роля при осъществяването на големите инфраструктурни проекти, свързващи стария континент с другите региони, е изтъкнал премиерът.

Според българската страна проектът НАБУКО има приоритетно значение за намаляване на зависимостта от един източник и доставчик на енергоресурси, е казал Станишев. Той още веднъж е подчертал заинтересоваността ни от проекта, посочвайки, че България досега е била най-активната страна и ще продължи да го подкрепя и в бъдеще.

Еврокомисарят Пиебалгс е отбелязал важността на този газопровод за диверсификацията на източниците и е одобрил философията на неконфронтация с Русия по важни въпроси като енергийната сигурност.

На срещата са били обсъдени и въпросите за мониторинговия доклад за България и Румъния. Андрис Пиебалгс е изразил задоволство от напредъка, който се забелязва в България след приемането й за пълноправен член на ЕС и след неговото посещение у нас през миналата година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg