Станишев: Бизнесът с Молдова е врата към икономическото присъствие в страните от ОНД

364
Станишев: Бизнесът с Молдова е врата към икономическото присъствие в страните от ОНД

Надявам се моето посещение да даде нов тласък за развитието на двустранните икономически отношения, заяви премиерът Сергей Станишев на срещата си с молдовския си колега Василе Тарлев. Единодушна бе тяхната висока оценка за политическите отношения между двете страни, като подчертаха, че това е една много добра основа за задълбочаването на сътрудничеството във всички области. Пред своя гост Василе Тарлев изрази надежда, че първото посещение на български министър-председател в Молдова след обявяването на независимостта на страната ще доведе до активизиране на отношенията във всички аспекти и най-вече в икономическата сфера.

Бизнесът с Молдова е врата към икономическото присъствие в страните от ОНД, а това са 500 милиона души, заяви премиерът Сергей Станишев по време на съвместната си пресконференция с Василе Тарлев. Стокообменът между двете страни през 11-те месеца на миналата година е нараснал повече от два пъти в сравнение със същия период на предходната година, като експортът е достигнал 50.7 млн. щ.д. Двамата министър-председатели оцениха това като недостатъчно и под нивото на експортните възможности на България и на Молдова, съобщава пресслужбата на Министерски съвет.

Строителството, енергетиката, банковият сектор са основните сектори, в които биха могли да бъдат реализирани български инвестиции, подчертаха още Сергей Станишев и Василе Тарлев. Според българския премиер нашите фирми проявяват голям интерес към инвестиции и развитие на търговията с Молдова и за това говори голямата бизнес делегация, която придружава министър-председателя по време на тридневната му визита. Има голям и съвсем конкретен интерес за инвестиции, защото българските икономически субекти са вече достатъчно зрели и инвестират в съседни на България страни като Сърбия, Македония и Украйна, посочи министър-председателят. През втория ден от официалното му посещение ще се проведе съвместният Българо-молдовски бизнес форум. Освен отличните двустранни отношения, интересът на българския бизнес се стимулира и от пакета мерки на молдовското правителство за либерализация на икономиката, подчерта още премиерът Сергей Станишев.

Пред представителите на медиите той изрази подкрепата на България за европейския път на Молдова. Български експерти ще подпомагат страната в областта на европейската интеграция и редица ключови сектори на икономиката, като транспорт, екология и публична администрация, се договориха още премиерът Сергей Станишев и Василе Тарлев.

Българските институции и граждани високо ценят отношението на правителството на Молдова към българската диаспора в страната, подчерта още министър-председателят Сергей Станишев. По думите му, етническите българи, граждани на Молдова, са допълнителен мост за приятелството между двете страни. За нас е важно, посочи премиерът, че те имат възможност да изразяват своята културна идентичност, да изучават български език. Той посочи основните насоки в концепцията за държавната политика за българите в чужбина, които утвърди правителството в края на миналата година. Важно е хора, които чувстват своята съпричастност, които действително се чувстват българи, да не срещат прекомерни бюрократични пречки и да не бъдат подлагани на икономически рекет, изтъкна премиерът Сергей Станишев.

По-рано между двете страни бе подписано Междуправителствено споразумение за взаимна защита и обмен на класифицирана информация. Премиерът Сергей Станишев и молдовският му домакин поднесоха и цветя на паметника на молдовския държавник Щефан чел Маре в центъра на Кишинев.

Снимка: Сергей Станишев и Василе Тарлев, МС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg