Станишев: Брюксел може да даде шанс на екстремистите в България

392
Станишев: Брюксел може да даде шанс на екстремистите в България

Брюксел рискува да подкопае българското правителство и да увеличи шансовете на политическите екстремисти, ако наложи тежки санкции на София заради проблемите с корупцията и организираната престъпност. Това предупреждава премиерът Сергей Станишев в интервю за "Файнешъл таймс".

"Спекулациите, че Европейската комисия е длъжна да накаже България и така да ни даде за пример фактически вредят на процеса на реформите в страната. Защото отрицателното политическо послание от Брюксел ще навреди на хората, които полагат всички усилия, за да осъществят реформите", заявява министър-председателят пред изданието. Той предупреждава, че санкциите на Брюксел могат да повишат политическата активност на опозицията и особено на националистически партии като "Атака". Които със своите икономическо-политически игри ще наложат идеята, че е второразряден член на ЕС.

Станишев набляга на опасенията, че предстоящият доклад на Европейската комисия за България може да бъде много критичен, особено в частта му за корупцията и организираната престъпност.

"Файнешъл таймс" припомня, че България и Румъния бяха остро критикувани в междинен доклад на комисията през февруари, който бе особено остър към България заради организираната престъпност. Станишев отговори с промени в правителството и вълна от персонални промени на високо равнище, включително във вътрешното министерство и митническите служби. Предстоят промени в закона за обществените поръчки и приемането на закон за конфликта на интереси.

Крайграничните безмитни магазини, които Брюксел вижда като фокус на корупция, трябва да бъдат затворени. Имаше арести на заподозрени престъпници и корумпирани държавни служители. Но като се има предвид малкото време, което е минало, откакто е публикуван докладът, е трудно да се види как комисията може да оцени ефикасността на тези скорошни мерки.

ЕК има власт да налага наказания, включително да предложи останалите страни от ЕС да спрат да признават решенията на българския и румънския съд. Някои европейски дипломати обаче се питат дали това би имало много голям ефект. Управляващата лявоцентристка коалиция на премиера социалист Станишев, която ще се явява на избори през следващата година, вече е непопулярна и под силен натиск от дясноцентристките партии, отбелязва изданието. В него се отбелязва, че премиерът приема конструктивната критика от Брюксел, но моли за разбиране.

"Необходимо е време, за да се наложат тези нови европейски стандарти. Ако сравните България с Швеция, Холандия или Великобритания, ще видите още много проблеми, но тези страни са имали стотици години демокрация и пазарна икономика. Ние имаме 20 години зад нас и в този период от време ние трябваше да направим революция не само в нашите институции, но и в нашето мислене".

Станишев набляга и на това, че целта на правителството е по-нататъшен дългосрочен напредък с реформи, а не просто удовлетворяване на комисията. Трябва да спре несигурността за отпускане на средствата от структурните и кохезионния фонд. Дългосрочните реформи в края трябва да осигурят една "по-добре работеща система", заявява българският премиер.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg