Станишев: Бургас-Александруполис няма да направи България енергийно зависима

396
Станишев: Бургас-Александруполис няма да направи България енергийно зависима

Не виждам причини да смятам, че изграждането на петролопровода Бургас-Александруполис ще доведе до енергийна зависимост на България, тъй като петролът за вътрешните нужди на страната се доставя по море. България ще бъде транзитна страна.

Това заявява премиерът Сергей Станишев, запитан от московски кореспондент на Би Би Си дали строежът няма да означава "икономическа, а след това и политическа зависимост на България от Русия", информира БТА.

Проектът за тръбопровода Бургас-Александруполис има подкрепата не само на Русия, България и Гърция, но също одобрението и подкрепата на Европейската комисия, припомня Станишев.

Премиерът е дал интервюто в Москва, където бе на двудневно посещение. Петролопроводът гарантира стабилни доставки за страните от басейна на Средиземно море, други европейски държави и дори за САЩ, изтъква премиерът.

България има интерес през територията й да минават възможно повече газопроводи и петролопроводи от всякакви източници на доставка и до всички възможни страни. Така енергийната независимост на страната само ще нарасне, допълва Станишев.

Новите членки на ЕС от Централна и Източна Европа няма да променят облика на евросъюза, заявява българският министър-председател. Тези държави изминаха тежкия път на реформи и промени в манталитета, промениха отношението си към много въпроси и установиха демократични системи, проверени вече в практиката, подчертава той.

През 2005 г. бяхме много упреквани, че не можем да се разберем, но успяхме да формираме правителство на широката коалиция за 53 дни, припомня Станишев.
В Германия демократичната традиция и традицията на големите парламентарни коалиции е по-силна, но там правителството бе формирано над два месеца, а в Австрия преговорите продължиха три или четири месеца.

Тъй че новите страни според мен няма да променят същността, ценността на Евросъюза, добавя той.

Смятам, че от историята трябва да се вземат поуки, а не да се използва тя за нови политически конфликти, казва българският премиер в отговор на въпрос за "закона за лустрацията в Полша и историята с паметниците в Естония и Унгария".
Всеки народ има свой път, свои исторически подеми и неуспехи. Всеки народ прави своите изводи, отбелязва Станишев.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg